Σάββατο 28.01.2023
More

  H εταιρεία Bίκος συναντά την τέχνη στον «Ιδιωτικό Χώρο» του Ηπειρώτη Γιάννη Μόραλη

  Ο Ηπειρώτης Γιάννης Μόραλης υπήρξε από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα. Οι υπέροχοι πίνακες ζωγραφικής, η φιλοτέχνηση εμβληματικών κτιρίων και διάσημων έργων όπως το Μον Παρνές της Πάρνηθας, το έργο χαρακτικής στην εξωτερική πλευρά του Hilton Αθηνών, η ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί», αλλά και το αξιόλογο διδακτικό του έργο, που αναδείχθηκε μέσα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου εκλέχθηκε για 35 συναπτά έτη μέχρι το 1983, καθόρισαν επιλογές και κατευθύνσεις στην ελληνική τέχνη.

  Συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου, και από τους πρώτους εκπροσώπους της Ελλάδας στη Μπιενάλε Βενετίας τις «χρυσές δεκαετίες» του ΄50 και ΄60, αλλά και στενός φίλος του Γιάννη Τσαρούχη, ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους πιο ακριβούς Έλληνες ζωγράφους, όταν ο πίνακας «Πανσέληνος Μ» πουλήθηκε σε ποσό ρεκόρ, κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ, σε δημοπρασία του 2019!

  Το σπουδαίο έργο του, οι επιρροές που δέχθηκε αλλά και η πολύπλευρη προσωπικότητά του ξεδιπλώνονται με τον καλύτερο τρόπο στην έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός» που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού έως τις 8/1/2023.  Η εταιρεία Βίκος τιμά τον ευπατρίδη καλλιτέχνη και μέσα από τη χορηγία της έκθεσης αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της να καταστεί αρωγός του πολιτισμού και της τέχνης, με προτεραιότητα σε δρώμενα που αναδεικνύουν το στοιχείο της Ηπείρου.

  Σχετικά με την έκθεση, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η δομή της. Στη μέση δεσπόζει, ο προσωπικός χώρος του καλλιτέχνη, όπου εκτίθενται πινέλα, ρούχα, κι άλλα χρηστικά αντικείμενα, σε μία προσπάθεια αναπαράστασης του εργαστηρίου της οδού Δεινοκράτους 9, όπου ο Γιάννης Μόραλης μεγαλούργησε. Δεξιά κι αριστερά, το εργαστήριο πλαισιώνεται από την «κόκκινη» πτέρυγα, όπου μέσα σε ένα νοσταλγικό περιβάλλον ξεδιπλώνονται πτυχές από τα πρώτα χρόνια του ζωγράφου, καθώς εκτίθενται σημειώσεις, πρωτόλεια και πρώτα σχέδια, ενώ από την άλλη πλευρά του εργαστηρίου η «μπλε» πτέρυγα αναδεικνύει τα έργα που δημιούργησε στην ώριμη περίοδο της ζωής του, που αποτέλεσε και την πιο αναγνωρίσιμη. Εκτίθενται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων, που πλαισιώνονται από ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου. Εντυπωσιακό είναι ότι, πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας!

  Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα και τα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε στην Πρέβεζα, προτού ακολουθήσει το δρόμο της τέχνης που τον οδήγησε από την Αθήνα μέχρι τη Ρώμη και το Παρίσι, κάνοντας τον γνωστό στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Η παρακαταθήκη που άφησε με το έργο του στην Τέχνη, κάνει υπερήφανους όλους εμάς τους Ηπειρώτες και τους ανθρώπους της εταιρείας Βίκος που αποτελεί γέννημα θρέμμα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ