Πέμπτη 21.10.2021
More

  Νέο ωράριο λειτουργίας σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

  Οι διαφοροποιήσεις λόγω της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας

  Διαφοροποιημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των έκτακτων μέτρων κατά την πανδημίας, θα είναι το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Για τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μνημεία και τα σπήλαια, το θερινό ωράριο τίθεται σε ισχύ την 4η Μαΐου, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, και θα τηρείται έως την 31η Οκτωβρίου 2021.
  Παράλληλα, μετά από αιτήματα εργαζόμενων και επισκεπτών, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: Αυτά που θα λειτουργούν από τις 8.00 έως τις 20.00 και εκείνα που θα έχουν ανοιχτές τις πύλες τους από τις 8.30 έως τις 15.30.

  Για τους Αρχαιολογικούς Χώρους που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο 8.00 έως τις 20.00, οι οποίοι είναι περισσότεροι φέτος, καθώς και για τα Μουσεία που λειτουργούν σε αυτά, το ωράριο θα τροποποηθεί από από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαμορφώνεται ως εξής: Από την 1η έως 15η Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν 8.00 – 19.30, από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 8.00 π.μ.- 19.00, από 1η έως 15 Οκτωβρίου 8.00 – 18.30 και από τις 16 έως τις 31 Οκτωβρίου 8.00 – 18.00.

  Να σημειωθεί πως ο αριθμός των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων είναι μεγαλύτερος φέτος καθώς έχουν προστεθεί νέοι χώροι. Ανάνεσά τους είναι το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το Μουσείο Λοβέρδου-Τσίλλερ στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Αιγών κ.α. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8π.μ. έως τις 8μ.μ), όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο και το Κάστρο της Πάργας.

  Προκειμένου μάλιστα να καλυφθούν οι ανάγκες του θερινού ωραρίου θα πραγματοποιηθούν 1.650 προσλήψεις.

  Τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας

  Την περίοδο που διανούμε, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου,  επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, με απαραίτητες προυποθέσεις τη χρήση μάσκας, την φιλοξενία ενός επισκέπτη ανά 10 τ.μ. και την απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους επισκέπτες. Το όριο στις ομαδικές επισκέψεις είναι τα τρία άτομα εκτός αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20 ́) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Όλοι οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά και τις υπόλοιπες επίσημες αργίες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ