Κυριακή 07.08.2022
More

  Παράταση για την έκθεση γλυπτικής του Θ. Παπαγιάννη

  Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση γλυπτικής «ΈΞΟΔΟΣ» με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη

  Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση γλυπτικής «ΈΞΟΔΟΣ» με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη, η οποία διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

  Τα έργα εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής». Ώρες λειτουργίας 12:00 – 14:00 το πρωί και 18:00 – 21:00 το απόγευμα, εκτός εορτών.

  Λίγα λόγια από τον καλλιτέχνη

  «Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διάλεξα ως θέμα την έξοδο του Μεσολογγίου ως ένα τραγικό γεγονός, που συντάραξε όλο τον κόσμο και δημιούργησεένα κλίμα φιλελληνισμού, που βοήθησε την εξέγερση και τελικά την ανεξαρτησία μας.

  Το να μεταφέρει κανείς το γεγονός αυτό στη γλυπτική ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Προσπάθησα με συμβολικό τρόπο να δώσω στον θεατή να κατανοήσει την τραγικότητα του συμβάντος.

  Μια πορεία από το πλήθος, με τους οπλαρχηγούς να προηγούνται, που βγαίνει από μαύρη τρύπα, πορεύεται σε ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα που χύθηκε. Μια ελληνική σημαία φέρνει επάνω της μια συμβολική μορφή που εκφράζει τα θύματα του αγώνα, δυο θυμητάρια δεξιά και αριστερά με τραγικές μάσκες, που εκφράζουν την τραγικότητα του γεγονότος αλλά και πρόσωπα αγωνιστών.

  Οι μεγάλες μορφές δεξιά και αριστερά εκφράζουν τους αγωνιστές συμπαραστάτες του αγώνα. Δύο από αυτές οι μούσες των ποιητών˙ του Σολωμού και του Κάλβου που υμνούν τον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων.

  Με λίγα σύμβολα και ουσιώδεις έννοιες θέλησα να εκφραστώ.

  Αν το πέτυχα, εσείς θα το κρίνετε», αναφέρει στο μήνυμά του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ