Πέμπτη 06.10.2022
More

  «Είναι σαν να μην ήταν ποτέ τίποτε…» 

  Αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα του χωριού τον Ιούλιο του 1943, η εκδήλωση μνήμης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων 

  «Είναι σαν να μην ήταν ποτέ τίποτε…», έγραψε ο Φρίξος Τζιόβας, δεκαετίες πριν όταν θέλησε μέσα από τα κείμενα και τους στίχους του, να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα του χωριού του, των Ασπραγγέλων τον Ιούλιο του 1943. Η Ορεινή Μεραρχία Εντελβάις, στις 15 Ιουλίου του 1943 κατέκαψε το χωριό και συνέχισε την καταστροφική της διαδρομή και πορεία προς την Ελάτη. Οι πληγές μπορεί να έκλεισαν με το χρόνο, οι μνήμες όμως διατηρούνται μέσα από τις διηγήσεις και αφηγήσεις των αυτοπτών ή αυτήκοων μαρτύρων, αλλά και μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής. Ένα τέτοιο ντοκουμέντο ήρθε πρόσφατα στο φως και πρόκειται για μία φωτογραφία που απαθανατίζει τους Ασπράγγελους αμέσως μετά την καταστροφή τους, με κάποιους Γερμανούς στρατιώτες να παρακολουθούν απαθείς το έργο τους.

  Η εικόνα αυτή αποτελεί το επίκεντρο μίας πινακίδας που τοποθετήθηκε κοντά στο κεντρικό πηγάδι, στο ίδιο σημείο που 79 χρόνια πριν οι στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάις» φωτογραφίζονταν μπροστά στα πυρπολημένα σπίτια του χωριού.
  Το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία των Ασπραγγέλων ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού πραγματοποίησε μία εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στην καταστροφή του χωριού, με ομιλητή τον ιστορικό – ερευνητή Βαγγέλη Παπιγκιώτη με θέμα: «Η καταστροφή των Ασπραγγέλων μέσα από προφορικές μαρτυρίες», τις οποίες συγκέντρωσε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

  Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, η ανακοίνωση της συνεργασίας του Συλλόγου των Ασπραγγέλων με τον Σύλλογο της Ελάτης, προς τον οποίο μάλιστα παραδόθηκε ένα βαθμολόγιο από το Δημοτικό Σχολείο Ελάτης, που παρέμενε για δεκαετίες φυλαγμένο στους Ασπράγγελους.

  Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά με το κλαρίνο του Βασίλη Παπαγεωργίου και το λαούτο του Γιάννη Διαμάντη, ενώ στο τέλος της βραδιάς εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση Λαογραφικού Υλικού, η οποία έχει στηθεί στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ