Σάββατο 20.04.2024
More

    Αφιέρωμα στον Ντίνο Κωνσταντινίδη

    Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 μ.μ.

    Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη, Ντίνο Κωνσταντινίδη, Ιωάννινα 1929- Η.Π.Α. 2021.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ενώ έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη, θα ερμηνεύσουν οι:

    Μαρία Μποζένα Σουέρεφ, βιολί

    Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο – σαξόφωνο

    Γεωργία Αναστάση, πιάνο

    Επιμέλεια – παρουσίαση: Κωνσταντίνος Σουέρεφ

    Λίγα λόγια για τον συνθέτη

    Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 10 Μαΐου 1929. Άρχισε βιολί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με την Όλγα Μέντζου, δασκάλα και άλλων ταλέντων, όπως του επίσης Ηπειρώτη, Τάτση Αποστολίδη, από τον Καλουτά Ζαγορίου. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τον Tony Schulze στο βιολί, τον Μάριο Βάρβογλη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στα θεωρητικά και τη σύνθεση. Αποφοίτησε το 1952 με Α΄ βραβείο και το έπαθλο «Διονύσιος Λαυράγκας». Επίσης, μελέτησε Μουσική Δωματίου με τον Γεώργιο Ε. Λυκούδη και την Λήδα Κουρούκλη. Φοίτησε, με τριετή υποτροφία (1957-1960), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη σημαντικότατη Σχολή Julliard της Νέας Υόρκης και στα Πανεπιστήμια της Ινδιάνα και του Μίτσιγκαν με κορυφαίους καθηγητές.

    Συνέθεσε 324 έργα, όπερες, μελοποιήσεις ποιημάτων, κοντσέρτα, μουσική δωματίου, ορισμένα για πρωτότυπους συνδυασμούς (π.χ. τέσσερις τούμπες, τέσσερα σαξόφωνα), έργα για σολίστ και ορχήστρα, ενώ ηχογράφησε 95 συνθέσεις. Οι επισκέπτες της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης επιτρέπουν, μετά από επιθυμία του Ντίνου Κωνσταντινίδη, την ελεύθερη πρόσβαση στα έντυπα έργα του και τη λήψη αντιτύπων.

    Η μουσική του Ντίνου Κωνσταντινίδη, με νεωτερικό και μετα-νεωτερικό ύφος και πρωτότυπο χαρακτήρα, εδράζεται σε ελληνικό κορμό, δημοτικούς ρυθμούς, προφορικές και οπτικές μνήμες, συναισθήματα και προσωπικά βιώματα, στοιχεία τα οποία ο συνθέτης επεξεργάζεται και αναπτύσσει εισάγοντας καινοτόμες μορφές ήχων. Έργα του έχουν ακουστεί και αναγνωριστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Έλαβε πολλές διακρίσεις και πρώτα βραβεία για τις συνθέσεις του, όπως το Α΄ βραβείο Όπερας Δωματίου του Πανεπιστημίου του Μπρούκλιν (1981) και το Μέγα Βραβείο Σύνθεσης Delius (1997).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ