Σάββατο 25.06.2022
More

  «Decolonize Hellas» στην αίθουσα «Δ. Χατζής»

  Πρόκειται για δράσεις ενός φοιτητικού δικτύου που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Decolonize Hellas»

  Ένα διαφορετικό πρόγραμμα δράσεων διοργανώνουν στην πόλη των Ιωαννίνων φοιτητές και φοιτήτριες από τρία ελληνικά πανεπιστήμια –Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Μαΐου, υποστηριζόμενοι από διδάσκοντες και διδάσκουσες στα πανεπιστήμια.

  Πρόκειται για δράσεις ενός φοιτητικού δικτύου που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Decolonize Hellas», σκοπός της οποίας είναι να επανεξετάσει τη αμφίσημη και αμφίδρομη σχέση του ελληνικού έθνους-κράτους με τις αποικιοκρατικές γενεαλογίες της Ευρώπης.

  Με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις από και με  φοιτητές και φοιτήτριες, το δίκτυο φιλοδοξεί να εγγραφεί σθεναρά στο εγχείρημα της απο-αποικιοποίησης του ελληνικού πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο απόκτησης, ανταλλαγής  και διάχυσης γνώσεων μεταξύ διακριτών επιστημονικών κλάδων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Συνεισφέρει στην κριτική προσέγγιση και κατανόηση της νεοελληνικής πραγματικότητας και διερευνά τρόπους συνομιλίας της κοινωνικής και πολιτισμικής έρευνας με την κινηματική, συλλογική και ακτιβιστική δράση.

  Στο τριήμερο των εκδηλώσεων, όσοι και όσες συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων και να ανακαλύψουν αποσιωπημένες πλευρές του παρελθόντος και του παρόντος της, να δουν σχετικές εκθέσεις, να ακούσουν ηχητικές εγκαταστάσεις  και να συζητήσουν μαζί με τους φοιτητές στο πλαίσιο πρωτότυπων θεματικών πάνελ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ