Πέμπτη 30.05.2024
More

  Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού

  Φέτος γιορτάζεται στο Μέτσοβο η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στις 9 Απριλίου σε μια διαφορετική χώρα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του European Wool Exchange_EWE Foundation.

  Το EWE Foundation είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό πολλών συλλογικοτήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία του μαλλιού, ώστε να ξαναβρεί το μαλλί την θέση που του ανήκει ως πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία, καθώς σήμερα θεωρείται οργανικό απόβλητο.

  Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού 2024, που φέρει τον τίτλο: «Οι νέοι δρόμοι του Μαλλιού προς ένα Βιώσιμο Μέλλον», θα γίνουν εκδηλώσεις στις 6, 7 και 9 Απριλίου στο Μέτσοβο, με επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων όπως in-situ εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με το “The Pokari Project”, χειροτέχνες και καλλιτέχνες από την Ευρώπη, εκθέσεις και μια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με επίκεντρο το πρόβειο μαλλί και την επανεκτίμησή του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

  Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού στις 9 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά από βίντεο σε ζωντανή μετάδοση από φορείς όλης την Ευρώπης που ασχολούνται με το πρόβειο μαλλί με ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα που φέτος είναι η διοργανώτρια χώρα.

  «Σκοπός του εορτασμού είναι να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του ντόπιου μαλλιού το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών. Το μαλλί μπορεί και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην οικονομία και την ευημερία της Ευρώπης», σημειώνεται στο κάλεσμα.

  Ο εορτασμός γίνεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου, του Φυσιολατρικoύ και Πολιτιστικού Συλλόγου Μετσόβου «Αμιντζιου» και του Οικομουσείου Ζαγορίου, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το European Wool Exchange EWE Foundation.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ