Τρίτη 21.03.2023
More

  Εκδήλωση για τους προμάχους της Απελευθέρωσης

  Οι «πρόμαχοι της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν από κοινού οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Πλάτανος» και Λακκωμάτων αντίστοιχα με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης.

  Η τρίτη ήταν και η φαρμακερή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασης, που είχε αναβληθεί δύο φορές, την πρώτη λόγω του θανάτου του Μ. Ελισάφ και τη δεύτερη λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα των Τεμπών.

  Το απόγευμα της Δευτέρας ωστόσο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με τις ομιλίες των Στέφανου Κωλέττα, με τίτλο «Λίγο πριν έρθει η Απελευθέρωση» και του Αλέξανδρου Φαρμάκη, που μίλησε για τη ζωή και δράση του Καπετάν Κρομμύδα και του Καπετάν Πουτέτση, δύο ιστορικών μορφών της περιόδου προετοιμασίας του αγώνα που οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου το 1913.

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από μέλος της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Πλάτανος» από την «αυτοβιογραφία» του δασκάλου Δημ. Παπαϊωάννου, από τα Μάρμαρα, που συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ