Σάββατο 18.01.2025
More

    Ιστορίες Γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου

    Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco και το Γεωπάρκο Βίκου Αώου που αποτελεί μέλος του δικτύου σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας και την Αναπτυξιακή Ηπείρου που είναι ο φορέας διαχείρισης, διοργάνωσαν ημερίδα.

    «Γη, νερό, πέτρα: Ιστορίες γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου» ήταν το θέμα και αναδείχθηκαν τα πετρώματα, το νερό, οι πηγές, τα ρήγματα και οι σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

    Αναλυτικότερα, ο Δρ. Υδρογεωλογίας και Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), κ. Ευάγγελος Νικολάου τόνισε την σπουδαιότητα των υδάτινων πόρων, των ποταμών και των πηγών, ιαματικών και μη, τις οποίες και ονόμασε το «αίμα» του Γεωπάρκου.

    Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), κ. Αλέξανδρος Χατζηπέτρος ανέλυσε την ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων και τη σεισμική επικινδυνότητα αυτών, με επίκεντρο την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, ενώ ο Δρ. Χρήστος Στεργίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Α.Π.Θ., ανέδειξε τον πλούτο των ορυκτών και των πετρωμάτων της Τύμφης και του Σμόλικα.

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα 20 χρόνια ύπαρξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, από τη σύστασή του το 2004, από το στέλεχος της «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε», κα Γεωργία Κιτσάκη, η οποία τόνισε τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών πάνω σε ζητήματα γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία απασχολούν τις κοινωνίες όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Γενικός  Διευθυντής της «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε», κ. Γεώργιος Θεοχάρης και ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου.

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιστημονική ξενάγηση σε επιλεγμένους γεώτοπους του Γεωπάρκου και συγκεκριμένα στην πηγή «Νέλες» Κλειδωνιάς και στους «Καθρέπτες» του Ρήγματος της Κόνιτσας, στο δρόμο προς της Άνω Κλειδωνιά, την οποία επισκέφτηκαν οι συμμετέχοντες παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειδωνιάς.

    Ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις αυτές στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου Κόνιτσας στήθηκε η φωτογραφική έκθεση «Τα Πετρώματα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στο Μικροσκόπιο: Πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου», με υπεύθυνες τις Γεωλόγους, Υπ. Δρ. του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ, κα Μαργαρίτα Μέλφου και κα Ευτυχία Περιστερίδου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ