Σε εξέλιξη είναι το 1ο Πανηπειρωτικό Μαθητικό Συνέδριο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) που στόχο έχει να προάγει την ενασχόληση των μαθητών/τριών με τα πεδία των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών από διάφορα σχολεία της Ηπείρου. Το Συνέδριο που διεξάγεται στο σχολείο της Ζωσιμαίας περιλαμβάνει ομιλίες, εισηγήσεις, Workshops και posters και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 5 Απριλίου.
Τη σύγχρονη εποχή, η αλματώδης εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, νέες απαιτήσεις και νέες προκλήσεις για το μαθητικό δυναμικό αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Η μέθοδος STEM επιχειρεί να μετασχηματίσει την παραδοσιακή διδασκαλία σε μια πιο διαδραστική και ανακαλυπτική μορφή μάθησης. Στόχος της είναι να ενσωματώσει τις τεχνολογίες και την επιστήμη των μηχανικών στη διδασκαλία των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.
Με τη μέθοδο STEM, οι μαθητές ενθαρρύνονται να συνεργάζονται, να επιλύουν προβλήματα, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου είναι ο κ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΞΙΡΑΣ, Καθηγητής Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής John Hasbrouck Van Vleck του Τμήματος Φυσικής και Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, απόφοιτος Ζωσιμαίας Σχολής.
Από το 2009, η καινοτομία της διεθνούς ομάδας του τμήματος Φυσικής του Χάρβαρντ, υπό την εποπτεία του έλληνα ερευνητή Ευθύμη Καξίρα, άνοιξε νέους δρόμους στην προσπάθεια παραγωγής φτηνής ενέργειας. Η μεθοδολογία που ακολουθείται, βασίζεται σε φτηνά, φιλικά προς το περιβάλλον, μικροϋλικά, τα οποία αντιγράφουν τα μοτίβα της φύσης, συγκεντρώνοντας ενέργεια από τον ήλιο.
Οι εφαρμογές της πρότασης παραγωγής ενέργειας είναι πάρα πολλές. Στην Ιαπωνία, με πρώτη ύλη νανοβιοκύτταρα, επικαλύπτονται επιφάνειες εξωτερικών τοίχων, ενώ κινούνται μικρές μηχανές που χρησιμοποιούνται καθημερινά ακόμη και για τις δουλειές του σπιτιού.
Ποιος είναι ο Ευθύμιος Καξίρας
Το 1977, ο Ευθύμιος Καξίρας εισήχθη στο Μετσόβιο πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τον επόμενο χρόνο έλαβε υποτροφία και συνεχίζει τις σπουδές του στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο τμήμα της Φυσικής. Τρία χρόνια αργότερα (1981) αποφοιτά και συνεχίζει στην εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στη Θεωρητική Φυσική Στερεάς Κατάστασης, που αισίως περατώνεται το 1987.
Στα δύο επόμενα χρόνια εργάζεται στο ερευνητικό τμήμα της ΙΒΜ ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (με την ΙΒΜ συνεργαζόταν και με την ιδιότητα του διδακτορικού φοιτητή) και ακολούθως ως σύμβουλος έρευνας στο κυβερνητικό εργαστήριο Ναυτικής έρευνας στην Ουάσινγκτον.
Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε το 1991 λαμβάνοντας θέση επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε σε αναπληρωτής και το 1998 σε τακτικός καθηγητής του τμήματος.
Στο Χάρβαρντ διδάσκει το μάθημα της Κβαντικής Θεωρίας των Στερεών (σε προ- και μετα-πτυχιακούς φοιτητές), καθώς και Πρακτικά Μαθηματικά.
Διαθέτει δική του πολυμελή ερευνητική ομάδα και εργαστήριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρείχε τη δυνατότητα συμμετοχής στην ερευνητική του ομάδα σε αρκετούς Έλληνες φοιτητές.
Έχει λάβει αρκετές τιμητικές επιστημονικές διακρίσεις, είναι κριτής σε μερικά απ’ τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του ερευνητικού του χώρου, υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνδιοργανωτής πολλών επιστημονικών συνεδρίων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ Από την εφημ. “Πρ. Νέα” 5-4-2025