Τρίτη 27.02.2024
More

  Τα παιδιά του χωριού που κατέκτησαν τον κόσμο

  Με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη συγκίνηση, όπως προκύπτει σχεδόν πάντα από τις μνήμες και τις αναφορές του παρελθόντος, το απόγευμα της Πέμπτης στην Κοσμηρά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης δύο προσωπικοτήτων που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό.

  Ο λόγος για τον διακεκριμένο καθηγητή και ερευνητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ευθύμιο Καξίρα, αλλά και για τον αείμνηστο διδάσκαλο της Κοσμηράς Χριστόδουλο (Τάκη) Παππά.

  Σε μία κατάμεστη αίθουσα όχι μόνο από συγχωριανούς, αλλά από παιδικούς φίλους του κ. Καξίρα, με τους οποίους πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Ζωσιμαία Σχολή παρουσιάστηκε η προσωπική του πορεία και διαδρομή μέχρι σήμερα που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα του, παγκοσμίως.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την κοινότητα Κοσμηράς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Αθλητικό Όμιλο και είχε στόχο την αναγνώριση της ακαδημαϊκής πορείας του κ. Καξίρα και της προσφοράς στην μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των φτωχών παιδιών του χωριού από τον δάσκαλο Χριστόδουλο Παππά.

  Εκπρόσωποι των διοργανωτών αναφέρθηκαν στην προσπάθεια να καταστεί θεσμός η εκδήλωση και κάθε χρόνο να βραβεύονται προσωπικότητες που κάνουν υπερήφανους τους συμπατριώτες τους.

  Τον δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα την Δ.Ε Μπιζανίου Ευάγγελος Πήχας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην βουλευτής Γ. Στέφος, ο Γ. Καραμπίνας που ήταν συμμαθητής με τον κ. Καξίρα στη Ζωσιμαία και πολλοί άλλοι ακόμη.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φυσικά είχε η αντιφώνηση του κ. Καξίρα που είχε την ευκαιρία να θυμηθεί πολλές από τις στιγμές των παιδικών του, ανέμελων χρόνων στο χωριό, με τον παππού και τη γιαγιά του, αλλά και τα επόμενα χρόνια στη Ζωσιμαία και μετέπειτα στο Πολυτεχνείο.

  «Προφανώς αποτελεί τεράστια τιμή για μένα να υπάρχει αυτή η αναγνώριση από το χωριό μου. Θεωρώ όμως ότι κάθε τέτοια βράβευση είναι μία τιμή για την ίδια την κοινωνία της Κοσμηράς, που έδωσε τις βάσεις σε πολλά παιδιά, σε δύσκολα χρόνια να είμαστε δυνατοί, με εφόδια και μας πλούτισε με εμπειρία και σοφία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ