Η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη μνήμη των χιλιάδων που χάθηκαν, στη μνήμη του διωγμού των σκέψεων, των εθίμων, του πολιτισμού και των παραδόσεων των Ελλήνων του Πόντου.
Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
H 19η Μαΐου αποτελεί μια σημαντική επέτειο για τον ελληνισμό: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Ελληνοπόντιοι, που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000!
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ηπείρου Ευριπίδης Χριστοφορίδης από τη μεριά του επεσήμανε πως είναι μια ημέρα μνήμης. Χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν, άλλοι τόσοι ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα όπου κατάφεραν μετά από πολλές δυσκολίες να ορθοποδήσουν, να στήσουν ξανά τα σπίτια τους και να προοδεύσουν μεταφέροντας μαζί τους τις μνήμες, τα ήθη και τις παραδόσεις τους.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ