Κυριακή 21.07.2024
More

  Οι επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

  Ανοιχτή εκδήλωση για τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη ζωή της υπαίθρου και τον άνθρωπο διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε) στο Μέτσοβο.

  Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αλλά και γενικότερα στη ζωή της υπαίθρου. Όπως αναφέρεται:

  Αν και παράνομα εδώ και δεκαετίες, τα δηλητηριασμένα δολώματα («φόλες») παραμένουν μια κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που συνεχίζει να πλήττει τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

  Άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν από δηλητηρίαση κάθε χρόνο, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, ενώ ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, με ομιλητές από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

  Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ