Σάββατο 18.01.2025
More

    Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021 για την επέτειο της απελευθέρωσης

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας.

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, οι διήμερες εκδηλώσεις, που διοργάνωσε Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 -2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας.

    Την 1η ημέρα των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου, η Πρέβεζα υποδέχτηκε τα κειμήλια της οικογένειας Μπότσαρη, στην παραλία, δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο, από όπου και ξεκίνησε μια πομπή κατά μήκος της παραλίας. Της πομπής ηγούνταν τα κρουστά της ομάδας KROTALARTA, που έδιναν τον παλμό και ακολουθούσαν τα λάβαρα της Επανάστασης και η Andrea Μπότσαρη, σύζυγος του Μάρκου Σπυρίδωνος Μπότσαρη, τρισέγγονου συνονόματου του ήρωα, με τα κειμήλια της οικογένειας Μπότσαρη. Την πομπή συνόδευαν μέλη του Συλλόγου του Αγίου Θωμά Πρέβεζας και του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

    Η πομπή κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας, όπου τα λάβαρα τοποθετήθηκαν στο χώρο της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας».

    Στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης μετά από σύντομη εισήγηση του Ευάγγελου Κατσίμπρα, αναγνώστηκε η επιστολή χαιρετισμού του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος δεν ήταν παρών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη- Δεληβάνη, ως μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21. Ακολούθως το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Τσώλης, μέλος της Επιτροπής, ο οποίος μίλησε για τον ήρωα- αγωνιστή Μάρκο Μπότσαρη. Την τελετή έκλεισε ο Κωνσταντίνος Παχής, δικηγόρος- ιστορικός ερευνητής και πληρεξούσιος της οικογένειας των απογόνων του Μάρκου Μπότσαρη, που αναφέρθηκε στην ιστορία των κειμηλίων του Μπότσαρη.

    Στη συνέχεια οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Έκθεση, η οποία περιελάμβανε αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

    Η 2η ημέρα των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μια Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων της Νικόπολης (Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη Ριγανά). Εκεί, σε μια συγκινητική τελετή κατετέθησαν δάφνινα στεφάνια. Ο Πανηγυρικός εκφωνήθηκε από τον Πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο και η εκδήλωση έκλεισε με ηπειρώτικα μουσικά ακούσματα από το κλαρίνο του Βαγγέλη Μπάρκα και τον Εθνικό Ύμνο.
    Την ίδια μέρα, στις 7:00μ.μ. ο δικηγόρος- συγγραφέας Γρηγόρης Κοσσυβάκης στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με την ομιλία του με θέμα: «Πρέβεζα παρούσα στην Ιστορία, από την Αρχαία Νικόπολη στην Απελευθέρωση» έκανε μια καταγραφή της Ιστορίας της Πρέβεζας.

    Η εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά με παραδοσιακή μουσική από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, με τη συμμετοχή των Π. Σάκκουλα και Π. Τσολάκη στο λαούτο, του Β. Παπασταύρο στο κλαρίνο, του Σ.Τασούλα στα κρουστά και τραγούδι τον Γ. Μακρύνα και Σ. Ζήκα στο τραγούδι.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ