Τρίτη 30.11.2021
More

  Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα

  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας, και πρόσθεσε πως γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της.

  «Είχαμε μία πυκνή συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

  Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας, υπογραμμίζοντας ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

  Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

  Nα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου

  Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και πρόσθεσε:

  «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

  Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.

  «Είχα την ευκαιρία, επίσης, να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτόν εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

  «Kατόπιν δικών μας πιέσεων, υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία»

  Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς, όπως είπε, «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

  «Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο, να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε, ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

  Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης» και υπογράμμισε:

  «Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας -νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

  Μητσοτάκης: Το εμβόλιο είναι το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό
  Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό».

  Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

  «Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό, το εμβόλιο» τόνισε, και πρόσθεσε:

  «Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί, να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ