Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ολοκληρώθηκε το 3ο Θερινό Σχολείο του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου

    Την Πέμπτη 11 Ιουλίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου.

    Το θερινό σχολείο συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ και το Δήμο Κόνιτσας, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ. Στο φετινό σχολείο συμμετείχαν 31 φοιτητές διαφορετικών βαθμίδων και 12 εισηγητές με παρουσιάσεις σχετικές με την θεματική “Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και Μέθοδοι Έρευνας Πεδίου”.

    Τόσο οι συμμετέχοντες φοιτητές όσο και οι εισηγητές είχαν την χαρά να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Κόνιτσας και του δυτικού Ζαγορίου.

    Οι διοργανωτές θα ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στους συμμετέχοντες φοιτητές για το ανελλιπές ενδιαφέρον τους και για τις ερωτήσεις τους που προκάλεσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο τέλος κάθε παρουσίασης. Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τους εισηγητές για τον χρόνο, τους πόρους και το πάθος που αφιέρωσαν στο να στηρίξουν τις εργασίες του φετινού σχολείου.

    Ως εισηγητές συμμετείχαν οι: Σπύρος Παυλίδης (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Χρήστος Πικριδάς (Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ), Στέλιος Μπίθαρης (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ), Γιώργος Βαργεμέζης (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηπέτρος (Αν. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Χρήστος Στεργίου (Δρ. Γεωλογίας, Μετα-διδακτορικός ερευνητής Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Γεωργία Κιτσάκη (Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ), Χαρητάκης Παπαϊωάννου (Δρ. Βιολογίας, Συντονιστής Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ), Κωνσταντής Αλεξόπουλος (Υπ.Διδ. Scott Polar Research Institute, University of Cambridge), Κωνσταντίνος Παπακώστας (Υπ.Διδ. Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Προσκεκλισμένη ομιλήτρια του φετινού θερινού σχολείου ήταν η Ελένη Κοτζαμποπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας, ΕΦΑ Ιωαννίνων) η ομιλία της οποίας είχε τίτλο: «Χρονο-περιπατητές» στα τοπία του Βοϊδομάτη και του Αώου: παλαιολιθικοί κυνηγοί-συλλέκτες, αρχαιολόγοι και γεωλόγοι, κάτοικοι και τουρίστες, και έγινε δεκτή από τους συμμετέχοντες με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση.

    Δυο ασκήσεις πεδίου συμπλήρωσαν το πρόγραμμα του φετινού σχολείου με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να κάνουν πεζοπορία κατά μήκος του Βοϊδομάτη, να αγγίξουν το ρήγμα της Κόνιτσας και να επισκεφθούν τα ατμόλουτρα Αμαράντου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να εκφραστούν στο Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή (Αρίστη, Ζαγορίου) το οποίο άνοιξε τις πόρτες του ώστε οι συμμετέχοντες να θαυμάσουν την έκθεση με φωτογραφίες μικροσκοπίου, ορυκτά και πετρώματα του Γεωπάρκου την οποία φιλοξενεί το διάστημα αυτό. Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί επίσης θερμά την διοίκηση και το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας για την υποστήριξη της διαμονής και την παραχώρηση αιθουσών διδασκαλίας αντίστοιχα.

    Ο ενθουσιασμός και τα σχόλια των συμμετεχόντων, οι υποσχέσεις τους ότι θα ξανά δηλώσουν συμμετοχή την επόμενη χρονιά (φέτος οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 50), μας δίνουν ώθηση για την προετοιμασία του 4ου θερινού σχολείου τον Ιούλιο του 2025 και ελπίδα ότι πολλά ακόμη θερινά σχολεία θα ακολουθήσουν!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ