Σάββατο 28.01.2023
More

  Στο επίκεντρο η έμφυλη βία

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11:30 στο Grand Serai

  Εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη βία – γυναικοκτονίες η μάστιγα της εποχής μας – προτάσεις και λύσεις» διοργανώνει την Κυριακή η Ν.Ε Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.  Η εκδήλωση, όπως ανέφερε ο γραμματέας της Ν.Ε Βασίλης Γαρδίκος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11:30 στο Grand Serai.

  Ο κ. Γαρδίκος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα – υπαρκτό, που χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας καθώς η έμφυλη βία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και τα θύματα της ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων.

  «Όσο και να ακούγεται, αυτό που λέω, υπερβολικό τα στοιχεία της έκθεσης του ΠΟΥ – 2022 εκτιμούν ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίσταται σωματική ή σεξουαλική βία κατά την διάρκεια της ζωής της. Υπολογίζεται ότι περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφο ή σύζυγο ή συγγενή. Αριθμός που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος και την τελευταία δεκαετία. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρκτό , αυξανόμενο πρόβλημα που απαιτεί την ενημέρωση όλων μας, Ανδρών και Γυναικών. Γι αυτό και η εκδήλωσή μας απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Αφορά το ίδιο και τους άνδρες και τις γυναίκες», σημείωσε.

  Ανέφερε επίσης πως είναι δεδομένο ότι δεν αρκούν αυτά που υπάρχουν σήμερα για να αντιμετωπίσουν το θέμα και πως δεν γίνεται να υπάρξει πρόοδος και αλλαγή αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, ενώ επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά πρωτοστατεί στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, στα θέματα ισότητας και κοινωνικής συνοχής.

  Στην εκδήλωσή σύμφωνα με τον κ. Γαρδίκο  θα κατατεθούν οι προτάσεις του κινήματος καθώς και οι λύσεις που προτείνονται από δύο εξαιρετικούς ομιλητές: «Τον Δημήτρη Μάντζο – Εκπρόσωπο τύπου του κινήματος μας και την Δικηγόρο την Ζέφη Δημαδάμα – Αντιπρόεδρο γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της ΚΠΕ. Επίσης στην εκδήλωσή μας θα συμμετέχουν με παρέμβαση τους τρείς εξαιρετικές κυρίες της πόλης μας – με γνώση του θέματος –  έτσι ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση του κινήματος μας με την τοπική κοινωνία. Ο λόγος για τις: Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Δ. Ιωαννιτών, Ρόη Ζηκίδου, την δικηγόρο Παρ΄Αρείω Πάγω – Πρώην Πρόεδρος του ΔΣΙ, Αναστασία Γιογλή και την πρώην Υπεύθυνη Ξενώνα Κέντρου Έρευνας και Υποστήριξης Θυμάτων Κακοποίησης και Κοινωνικού Αποκλεισμού (ΕΚΚΥΘΚΑ) Βιργινία Γκέκα.

  «Κλείνοντας θέλω να τονίσω το εξής: Οι αποκαλύψεις ότι επανειλημμένα πολλές από τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη και στις υπηρεσίες καταδεικνύει ότι δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα προστασίας και πρόληψης αυτών των εγκλημάτων. Οφείλουμε με επίκεντρο την παιδεία να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να προβούμε σε μέτρα ολοκληρωμένης στήριξής των θυμάτων ενδοοικογενειακής Βίας και να προχωρήσουμε στη νομική αναγνώριση του όρου «Γυναικοκτονία». Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θα πούμε στην εκδήλωση μας. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή το πρωί στις 11:30 στο Grand Serai» κατέληξε o κ. Γαρδίκος.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ