Κυριακή 08.09.2024
More

    Τα «μικρά διαμάντια» της Λάκκας Σουλίου

    Παρουσιάστηκε η εργασία των μεταπτυχιακών του ΜΕΚΔΕ για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής του δήμου Δωδώνης

    Συνεχίζοντας την προσπάθεια των τελευταίων ετών για την καταγραφή της ιστορικής διαδρομής, της υφιστάμενης πραγματικότητας αλλά και των προοπτικών και δυνατοτήτων που υπάρχουν, το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας ολοκλήρωσε την εργασία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του δήμου Δωδώνης, την οποία παρουσίασαν σε ανοιχτή εκδήλωση το πρωί του Σαββάτου στο Μαντείο.

    Οι εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» δύναται να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις ενέργειες ή έστω κάποιες από αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον, ώστε να προσδώσουν μία αναπτυξιακή προοπτική στις περιοχές του δήμου Δωδώνης. Περιοχές μοναδικές, ιδιαίτερες, με εξαιρετικά πλεονεκτήματα ως προς το φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπογεωγραφία τους, «μικρά διαμάντια» όπως τις χαρακτήρισε ο Καθηγητής του ΜΕΠ Δημ. Καλιαμπάκος, διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας.

    Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα του δήμου Δωδώνης, ο κ. Καλιαμπάκος ανέφερε πως υπάρχει μία μοναδικότητα στο δήμο που είναι ότι από τα διοικητικά του όρια διέρχονται οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού αντίστοιχα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα λόγω και της γειτνίασης με το μεγάλο αστικό κέντρο των Ιωαννίνων, να αντιστραφεί η εικόνα της ερήμωσης και της απομόνωσης. «Το λάθος που κάνουμε πολλές φορές όταν πηγαίνουμε σε μία περιοχή, είναι ότι σχεδιάζουμε «λευκό χαρτί». Εμείς βλέπουμε την υπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα, τις υφιστάμενες δραστηριότητες, την δυνατότητα επένδυσης με την επιστημονική γνώση και μετά τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνατότητες», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλιαμπάκος για να ερωτηθεί αν είναι πραγματικά εύκολο να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις σε έναν τόπο από τον οποίο απουσιάζουν οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας.

    «Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα των περισσότερων ορεινών περιοχών. Χρειαζόμαστε κόσμο, αλλά ο κόσμος αυτός χρειάζεται και δουλειές και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος και ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που τολμούν και δεν είναι λίγοι και οφείλουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες αυτές. Δεν απαιτείται κάποια θεαματική αλλαγή, ούτε προσδοκούμε να αλλάξουμε τα πάντα από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν οι γενικές κατευθύνσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προτείνουμε να γίνουν», ανέφερε ο κ. Καλιαμπάκος.

    Ο δήμαρχος Δωδώνης

    Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την επίσκεψη των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος που επισκέφθηκαν τον τόπο, μίλησαν με τους ανθρώπους του, περιηγήθηκαν σε λιγότερο γνωστά μέρη της Ηπείρου και γεύτηκαν την φιλοξενία. «Οι εργασίες τους μπορούν να μας δώσουν όραμα και ελπίδα στην αναγέννηση του τόπου μας. Να αποτελέσουν τη βάση για όλους μας να σχεδιάσουμε στοχευμένα και να επιδιώξουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ταιριάζει στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη η Καθηγήτρια Έφη Δημοπούλου, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ