Τετάρτη 05.10.2022
More

  Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Δημήτρη Τζιόβα

  Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Δημήτρη Τζιόβα

  Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», Τιμητική Εκδήλωση για τον Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Δημήτρη Τζιόβα, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική του προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα.

  Ομιλητές

  • Δημήτρης Τζιόβας, Kαθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ,
  • Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,
  • Ελένη Παπαργυρίου, Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
  • Συντονίζει ο Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Ο Δημήτρης Τζιόβας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Την περίοδο 2000-2003 διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στο οποίο, τώρα, είναι καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών.
  Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει διευθύνει τη μεταφραστική σειρά νεοελληνικής λογοτεχνίας που εκδίδεται από το Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Έχει διατελέσει Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (1995-1998) και μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Modern Greek Studies (1992-2007), Byzantine and Modern Greek Studies (1995-2009), Journal of Greek Media and Culture (Advisory Board 2014 μέχρι σήμερα) και Gramma, που εκδίδεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2003 μέχρι σήμερα).
  To 2011, του απονεμήθηκε το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο του «Ο μύθος της Γενιάς του Τριάντα: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία» (Πόλις 2011). Τιμήθηκε πρόσφατα με το «Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2021», την ύψιστη κρατική διάκριση στον κόσμο της λογοτεχνίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ