Σάββατο 16.10.2021
More

  Το ταξίδι της προσφυγιάς επίκαιρο όσο ποτέ

  Ένα ταξίδι επίκαιρο όσο ποτέ. Αυτό είναι το ταξίδι της Μικρής Αμάλ  που θα βρίσκεται στα Γιάννενα στις 27 και 28 Αυγούστου.

  «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

  Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

  Το «Ταξίδι», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

  Οι εκδηλώσεις

  Το πρώτο ραντεβού την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 20:00 «Περπατώντας με τις Λέξεις» – Παραλίμνιος (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής) προς Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής”

  Η Μικρή Αμάλ ξεκινά τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Γεφυρώνοντας το χάσμα των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.

  Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.

  Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης

  Συντελεστές:

  Καλλιτεχνική Επιμέλεια Εγκατάστασης: Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB)  Άρτεμις Παπαγεωργίου, Έλλη Λεβεντάκη

  Θέατρο Σκιων: Σωκράτης Παππάς,  Antrala Theatre

  Μουσική: Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος – κλαρίνο, Θανάσης Αξενόπουλος – τραγούδι και βιολί, Στάθης Παρασκευόπουλος – κρουστά, Σταμάτης Πασόπουλος – ακορντεόν, Παντελής Αγκιστριώτης – λαούτο, Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά

  Σε συνεργασία με τους φορείς: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB), Antrala Theatre, Βυσσινόκηπος, Habibi Works, ΑΡΣΙΣ Ηπείρου, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Second Tree,  ASB Greece, ΚΔΑΠ: To Δέντρο της Γνώσης, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Θέατρο Συμπαιγνία, ΚΕΘΕΑ Ηπείρου.

  Σημαντική η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.

  Έκθεση

  Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής” στις 27 Αυγούστου εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ένα βήμα μπροστά” με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμικς, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο που δημιούργησαν παδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων έχει να κάνει με την μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ και μας μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα.  Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ ΜΚΟ αλλά και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού (διάρκεια έκθεσης: 27/8 – 5/9, 17:00-21:00)

  Επιμέλεια Υλικού Έκθεσης “Ένα βήμα μπροστά”: Δάφνη Καλαφάτη

  Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης “Ένα βήμα μπροστά”: Σπύρος Αγγελόπουλος

  Το Σάββατο 28 Αυγούστου: Ήχοι στο κάστρο: «Μαριγώ και Γιάννος – αέναο πέρασμα». Διαδρομή από την Πλατεία Μαβίλη προς το Κάστρο στις 19:30 και μουσική παράσταση στις 20:30 στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

  Η Αμάλ θα περπατήσει στον Μόλο της λίμνης Ιωαννίνων. Εκεί γνωρίζει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και παίζει μαζί τους  ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη. Τα παιδιά την οδηγούν μέσα στο Κάστρο.

  Είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.  Το έργο είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», που αποτελεί τη μεταφυσική βάση από τον έρωτα στο θάνατο. Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Την σύνθεση και επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος, συμμετέχει ο video artist Κωστής Εμμανουηλίδης, το πολυφωνικό σύνολο Anassa και το σχήμα Alenti.

  Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Μουσείο Αργυροτεχνίας, 26510-64065

  Συντελεστές μουσικής παράστασης:

  Αλέξανδρος Ριζόπουλος – σύνθεση & επιμέλεια, κρουστά, τροχοπληκτρόλυρα, τραγούδι, χορός, Παντελής Αγκιστριώτης – λύρα, λαούτο,σχήμα Alenti, Βασίλης Ζιγκερίδης – κανονάκι, σχήμα Alenti, Γιώργος Πολυχρονιάδης – κοντραμπάσο, σχήμα Alenti, Μαρίνα Λιόντου-Mochament – ούτι, Ξανθούλα Ντακοβάνου – τραγούδι, χορός, Αθηνά Κυρούση-Salvucci – τραγούδι, χορός, Γεωργία Βακάλη – τραγούδι, κρουστά, Ταξιάρχης Βασιλάκος – χορός, τραγούδι, ακορντεόν, Video Art: Κωστής Εμμανουηλίδης.

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8

  20.00  Συνάντηση με το κοινό απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον παραλίμνιο και έναρξη του περιπάτου στην λίμνη 20.30 Θέατρo Σκιών και Συναυλία Παραδοσιακής μουσικής έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής

  ΣΑΒΒΑΤΟ 28/8

  18.00-19.00 Κλειστή Μουσειοπαιδαγωγική δράση στο Ασλάν Τζαμί με τα παιδιά του κέντρου Νέων Ηπείρου   19.30   Συνάντηση με το κοινό στην  πλατεία Μαβίλη 20.30   Συναυλία «Μαριγώ και Γιάννος- το αέναο πέρασμα» στο Ίτς Καλέ Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις το κοινό θα έχει την δυνατότητα να φτιάξει φωτεινά κουτιά για την Αμάλ, το απόγευμα της Πέμπτης 26 Αυγούστου, 18.00 – 20.00 και το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου 10.00 -12.00, σε μια δράση ανοιχτή στο κοινό στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Χώρου Δ. Χατζής. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο. Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ