Πέμπτη 28.03.2024
More

    Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα

    Η υποψήφια δρ Κλασικής Αρχαιολογίας από τα Ιωάννινα, Έλλη Παπαζώη, ψυχή του Διεθνούς Συμποσίου για την περίοδο 1821-2021 στο Κρατς τον Σεπτέμβριο

    Η ανάδειξη πτυχών του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, δύο αιώνες πριν, η έκφραση διαφόρων μορφών του Φιλελληνισμού καθώς και η σύνδεση της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης με την κλασική αρχαιότητα, είναι οι στόχοι του πρωτότυπου Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία το διάστημα 16-18 Σεπτεμβρίου.

    Τίτλος του Συμποσίου είναι «η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821-2021)» και εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον, υπάρχει και ένα στοιχείο τοπικού ενδιαφέροντος για την Ήπειρο και τα Ιωάννινα ειδικότερα.

    Η υποψήφια δρ Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, Έλλη Παπαζώη, ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε το θέμα του Συμποσίου και ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη διοργάνωσή του στο Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών και στον τομέα Κλασικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, πρόταση που έγινε αποδεκτή και το Συμπόσιο διοργανώνεται τον επόμενο μήνα, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία.

    Η Έλλη Παπαζώη βρέθηκε για λίγες ημέρες διακοπών στα Ιωάννινα και ο φακός του ITV και η «Ε» τη συνάντησε και είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τις σκέψεις και τον στόχο του Διεθνούς Συμποσίου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες από κορυφαίους Έλληνες, Αυστριακούς και Γερμανούς επιστήμονες διαφόρων κλάδων, όπως Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Φιλολογίας.

    «Στο εξωτερικό, ο εορτασμός της επετείου των 200 ετών να μην είναι τόσο σημαντικός όσο για εμάς τους Έλληνες και γι’ αυτό ίσως ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή να παρουσιάσω την ιδέα μου και να πείσω ότι αξίζει να διοργανωθεί το Συμπόσιο. Είναι αντιληπτό όμως από την άλλη, ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα, αφορά και την αρχαιολογία. Έτσι λοιπόν, καλούμαστε να συζητήσουμε και να αναδείξουμε στο Συμπόσιο τη σχέση της Επανάστασης με την κλασική αρχαιότητα», ανέφερε αρχικά.

    Σημείο κλειδί ο φιλελληνισμός

    Πώς προκύπτει όμως αυτή η σχέση και διασύνδεση της Επανάστασης των Ελλήνων, με την κλασική αρχαιότητα;

    «Ο φιλελληνισμός που αναπτύχθηκε από τα τέλη του 18ου αιώνα στις ευρωπαϊκές χώρες ως ένα ιδεολογικό και πολιτικό κίνημα, είχε ως ισχυρή πηγή έμπνευσης τις αρχαιότητες της κλασικής Ελλάδας και στη συνέχεια εκδηλώθηκε με την υλική και ηθική συμπαράσταση στον αγώνα για την  ελευθερία. Εκείνη την περίοδο, πολλοί ευρωπαίοι μελετητές, περιηγητές και αρχαιολάτρες αναζητούσαν τα χνάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέλεγαν αρχαία έργα τέχνης και αποτύπωναν αρχαιολογικούς χώρους. Η ανακάλυψη σημαντικών μνημείων στον ελλαδικό χώρο αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης και συνέβαλε στην τεκμηρίωση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων», ανέφερε η κα Παπαζώη, που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους συνδιοργανωτές, όπως το Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γκρατς και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αυστρία, το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και το σύνολο όλων των συνεργατών.

    Δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε

    Η Έλλη Παπαζώη γεννήθηκε στα Ιωάννινα, πήγε στο 10ο Δημοτικό, στη συνέχεια στο Αθλητικό Γυμνάσιο ως αθλήτρια του στίβου και πέρασε στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποφοιτώντας από το 5ο Λύκειο. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών στο Μόναχο, με δύο υποτροφίες μάλιστα και παράλληλε με τις σπουδές της, εργάστηκε σε εξαιρετικά σημαντικούς φορείς της αρχαιολογίας στη Γερμανία, όπως στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ήταν επίσης επιστημονική βοηθός του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και αφιερώνει τα καλοκαίρια της στην συμμετοχή της σε ανασκαφές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γκρατς και πλην της διατριβής της, διδάσκει και μαθήματα αρχαιολογίας και μουσειολογίας στα ακαδημαϊκά εξάμηνα και έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

    «Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω από πού ξεκίνησα και ειδικότερα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για μένα όπου κι αν βρίσκομαι, είναι σημαντικό να δείξω από πού ξεκίνησα και αυτό το κουβαλώ πάντα μέσα μου», ανέφερε.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ