Σάββατο 31.10.2020
More

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

  Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου,  από το 1996.

  Ως ημέρες εορτασμού έχουν οριστεί η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή, 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός, το θέμα του οποίου για το 2020 είναι «Heritage and Education: learning for life/ Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση – η δια βίου μάθηση» θα είναι «ψηφιακός».

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει  στον εορτασμό με δύο ψηφιακές δράσεις-παραγωγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ΕΗΠΚ 2020.

  • Ψηφιακή ταινία: «Φωτο-ματιές στο Μουσείο: μία δράση και μία έκθεση»

  Μία ολιγόλεπτη ταινία-ανασκόπηση της βιωματικής δράσης και της περιοδικής έκθεσης «Φωτο-ματιές στο Μουσείο», η οποία έκανε τρεις «στάσεις»: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Μάιος 2018), στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018) και στο αναψυκτήριο ΟΑΣΗ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων (Μάρτιος – Ιούνιος 2019).

  Στόχος της δράσης-έκθεσης ήταν να ανιχνεύσει απαντήσεις στο ερώτημα:

  Πώς άραγε βλέπει το κοινό την ανανεωμένη, σε νόημα και τρόπο, έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων;

  Η αναστοχαστική αυτή πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ώστε να σηματοδοτηθεί η πρώτη δεκαετία λειτουργίας της επανέκθεσης (2008-2018), βρήκε θερμή ανταπόκριση στις 4 φωτογραφικές ομάδες της πόλης των Ιωαννίνων: “Φωτογραφική Ομάδα Ιωαννίνων”, “Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων” (ΦΩ.Σ.Π.Ι), “Φωτογραφιστές” και  “ΦΩΤΟΡΑΣΗ” – Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας.

  Η ανασκόπηση διατρέχει στιγμές από τη δράση και παρουσιάζει τις 43 εικαστικές δημιουργίες που επιλέχθηκαν να περιληφθούν στην περιοδική έκθεση. Οι ματιές αυτές ανα-συν-θέτουν, ερμηνεύουν κι εκτείνουν στο σήμερα ποιότητες, σχήματα, λειτουργίες, ρυθμούς, σχέσεις με αφορμή το κτήριο-κέλυφος του Μουσείου, έργο του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, τα εκθέματα και τις μουσειακές ενότητες-αφηγήσεις που συναρθρώνουν τη μόνιμη έκθεση για τους αρχαίους πολιτισμούς της Ηπείρου.

  Οι «Φωτο-ματιές», η δράση, η έκθεση και η ταινία, εντάσσονται στον αδιάκοπο διάλογο που αναπτύσσει το Μουσείο με την κοινωνία, μετασχηματίζοντας τον δημόσιο χώρο σε τόπο.

  • Ψηφιακή ταινία: «Να είσαι εκεί/ Be there: Εμπειρίες και αφηγήσεις με τις ψηφιακές δράσεις του Proxitour»

  Γίνεται παρουσίαση της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour, σχετικά με την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών τουριστικής και πολιτιστικής φύσεως με βάση την τοποθεσία του χρήστη. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Terracom  Πληροφορική ΕΠΕ, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

  Στο βίντεο παρουσιάζονται δύο από τις διαδρομές που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου και θα είναι διαθέσιμες για το κοινό, μετά την ολοκλήρωσή του. Οι δύο διαδρομές με τον εύγλωττο τίτλο  «Κρίσεις στην αρχαιότητα» και «Θησαυροί», λαμβάνουν χώρα στα δύο μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων , στο Αρχαιολογικό  και το Βυζαντινό  και πραγματεύονται το θέμα των κρίσεων στο παρελθόν, όπως αυτές καταγράφονται στα αντικείμενα των μουσειακών συλλογών τους.

  Η δράση  περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις αρχαιολόγων  και όχι μόνον, στα δύο μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

  Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδραστική πλατφόρμα εδώ: https://www.proxitour.com/

  Πληροφορίες

  facebook: https:// www.amio.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  40 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-24 στα Ιωάννινα

  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 24 κρούσματα στα Ιωάννινα, 8 στην Πρέβεζα, 4 στη Θεσπρωτία και 4 στην Άρτα.

  Νέο αρνητικό ρεκόρ: 1.690 νέα κρούσματα!

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

  Το Σάββατο θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός στους πολίτες για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

  Σάμος: Μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι

  Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

  Εγκρίθηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις

  Ο Δήμος Ιωαννιτών γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.