Δευτέρα 28.11.2022
More

  Ιστορία και λαογραφία για τον τόπο

  Ιστορία και λαογραφία για μία γνωριμία με τον τόπο

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις μνήμης των ολοκαυτωμάτων από τους Ναζί, διοργανώνει την Παρασκευή 13 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ., στους Ασπραγγέλους, προβολή της ταινίας του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη «Το Μπαλκόνι. Μνήμες Κατοχής».

  Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018, που εξιστορεί τα εγκλήματα των Ναζί στους Λιγκιάδες, το 1943, βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Christoph U. Schminck-Gustavus, καθηγητή ιστορίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Η ταινία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest to 2018. Την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, διάρκειας 109′, υπογράφει ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Χρύσανθος Κωνσταντινίδης.

  Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αυλόπορτες, μια διαδρομή στις θύρες της μνήμης». Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε φέτος ο σύλλογος με αντίστοιχη θεματική και το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους συγχωριανούς και όχι μόνο.

  Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: ο Γιώργος Σμύρης, αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Αυλόπορτες: Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος», η Ελένη Οικονομίδη-Δούβλη, δασκάλα και συγγραφέας, με θέμα «Σε γραμμένες οξώπορτες και πέτρινα πεζούλια κάποτε στο Ζαγόρι» και τέλος η Ευθαλία Παπαγεωργίου, φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Π.Σ.Α. με θέμα «Οι αυλόπορτες της Δοβράς, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

  Οι ομιλίες θα παρουσιαστούν στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες. Κι επειδή η φιλοσοφία των φετινών εκδηλώσεων είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον και η ενεργή συμμετοχή των ακροατών, θα προηγηθεί, για όσους το επιθυμούν, περίπατος και ξενάγηση με βιωματικό χαρακτήρα στις αυλόπορτες του χωριού, με αφετηρία το Δημαρχείο Ζαγορίου, στους Ασπραγγέλους, στις 7 μ.μ.

  Το πρωί της ίδιας μέρας στις 11.00 θα στηθεί στο μεσοχώρι ένα εικαστικό εργαστήρι όπου παιδιά (και όχι μόνο) θα ζωγραφίσουν αυλόπορτες και άλλες γωνιές του χωριού. Οι δημιουργίες τους θα εκτεθούν το ίδιο βράδυ στο χώρο του Συλλόγου. Τις εργασίες του εργαστηρίου θα συντονίζει η συγχωριανή εικαστικός Ευδοκία Παπαγεωργίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ