Σάββατο 25.05.2024
More

  Μία περιδιάβαση στον κόσμο του Καραγκιόζη

  Μία περιδιάβαση, ιστορική και συναισθηματική αντίστοιχα, στον κόσμο του Καραγκιόζη, περιελάμβανε η εκδήλωση της ΕΗΜ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

  Μία από τις πολλές εκδηλώσεις που υλοποιεί ανά τακτά πλέον διαστήματα η ΕΗΜ στην πόλη, είχε τον δικό της «ήρωα» που δεν είναι μόνο των παιδικών χρόνων των μεγαλύτερων γενιών, αλλά ο «ήρωας» στη συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας.

  Την εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας έκανε η πρόεδρος της ΕΗΜ Αικατερίνη Λιάμπη, για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις και ομιλίες με τον Γιάγκο Ανδρεάδη, Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου να μιλά για την εμπειρία του και το μάθημα ζωής με τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Γιάγκος «ο Καραγκιόζης είναι η ψυχή μας, είναι η ψυχή του πολιτισμού μας».

  Η Μαρία Στρατσάνη, δρ Φιλοσοφίας και τέως διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου μίλησε για τον Άρη Αλεξάκη, έναν εραστή του Θεάτρου Σκιών, ενώ ο δρ. Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Κώστας Μητράκας ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Ο Καραγκιόζης ως μία καρναβαλική ανάδυση».

  Ο θεατρολόγος Παναγιώτης Γεωργούλας μίλησε για το «γκροτέσκο στο Θέατρο Σκιών» και ο δρ Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για το Θέατρο Σκιών στην Κίνα.

  Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες και τοποθετήσεις με επίκεντρο τις μνήμες από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη στα Ιωάννινα από τον Θ. Ζυγκόπουλο, τη Νίκη Ευαγγελίδη – Σκουρογιάννη, τον Γιώργο Μακρίδη και τον Κων. Μπασιούκα.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ