Τετάρτη 24.04.2024
More

  Μοναδικά εκθέματα στην έκθεση της συλλογής του Ανδρέα Μπούζα

  Η έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

  Η έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τμήμα της συλλογής του Ηπειρώτη ιατρού, την οποία δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

  Έναν πραγματικό θησαυρό περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και αφορά στην δωρεά ενός τμήματος των 2500 περίπου αντικειμένων, που δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο Ανδρέας Μπούζας.

  Ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου, εκτός από το επιστημονικό του έργο, αφιερώθηκε στη συλλογή αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων, με μοναδικό σκοπό στο τέλος της ζωής του, τα αντικείμενα αυτά να περιέλθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να τα δωρίσει στα δύο μουσεία της πόλεως των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό, με την παράκληση να αποτελέσουν τμήμα της μόνιμης έκθεσης τους.

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει μέρος των αντικειμένων αυτών σε μία έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάζοντας μαζί και τα αρχαία και τα βυζαντινά, πριν πάρουν το δρόμο τους, ξεχωριστά για το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο αντίστοιχα.

  Η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδόπούλου έκανε λόγο για μία εξαιρετική συλλογή, με μοναδικά αντικείμενα, που κληροδότησε ο Ανδρέας Μπούζας στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, όπως όμως και στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει λίθινα τέχνεργα και αγγεία προϊστορικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ειδώλια, χάλκινα κοσμήματα, σταυρούς, κοσμήματα, σκεύη λατρείας, αρχαία και βυζαντινά νομίσματα.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ