Σάββατο 18.09.2021
More

  Άγνωστο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν σε δημοπρασία

  Το 1966 ο 25χρονος Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί το Blonde on Blonde, ένα διπλό άλμπουμ με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία που θεωρείται από πολλούς ως ένα από πιο εμβληματικά στη δισκογραφία του.

  Τη χρονιά εκείνη ο Ντίλαν έχει πάνω από 10.000.000 πωλήσεις και προβάλλει ως η νέα φωνή της Αμερικής, με μια στιχουργική φλέβα ασυμβίβαστη, άγρια και ελεύθερη. Ένα πρωτότυπο χειρόγραφο του κορυφαίου τραγουδοποιού με στίχους γραμμένους για το άλμπουμ, δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, με εκτιμώμενη τιμή από 12.000 έως 15.000 £.

  Η σελίδα περιλαμβάνει στίχους για το τραγούδι Most Likely You Go Your Way and I’ll Go Mine, ένα τραγούδι χωρισμού όπου ο αφηγητής δεν μπορεί να αντέξει την απροθυμία δέσμευσης από τη σύντροφό του. Οι χειρόγραφες σημειώσεις συμπληρώνονται με εναλλακτικές εκδοχές: “You say disturb me & you don’t deserve / well honey sometimes you lie / you say you’re sorry … well I’ll go at last / let you pass”. Ο συνδυασμός χειρόγραφου και δαχτυλογραφημένου κειμένου απηχεί τον τρόπο που έγραφε ο Ντίλαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

  Αυτό, όμως, που κάνει το χειρόγραφο ξεχωριστό, είναι η παρουσία ενός δεύτερου, ακυκλοφόρητου τραγουδιού που συνοδεύει το προσχέδιο του γνωστού κομματιού. Δακτυλογραφημένο σε δώδεκα γραμμές στο πάνω μισό της σελίδας, το άγνωστο τραγούδι έχει για ρεφραίν το στίχο “running with the devil” (τρέχοντας με τον διάβολο), ενώ τελειώνει “It’s just me and you .. Far from home/ there we were far from calvery (γολγοθάς)”.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στην αγορά χειρόγραφα του Ντίλαν. Πριν από δέκα χρόνια, το χειρόγραφο για ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του,  «The Times They Are A-Changin», πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 422.500 δολαρίων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Το πρωτότυπο μάλιστα των στίχων που έγραψε για το τραγούδι «Like a Rolling Stone» πουλήθηκε λίγο παραπάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ για στίχους του Τζον Λένον. Συνεπώς η τωρινή online δημοπρασία και μάλιστα για άγνωστο τραγούδι του Ντίλαν είναι μάλλον συγκρατημένη. H υποβολή προσφορών κλείνει στις 12 Μαΐου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ