Τρίτη 16.08.2022
More

  Ένα αφιέρωμα στη «Βόρεια Διαδρομή» με συναυλία και δύο εκθέσεις

  Οι κυρατζήδες και οι δρόμοι του εμπορίου στα Βαλκάνια είναι στο επίκεντρο μίας σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Βόρεια Διαδρομή, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού» που θα ξεκινήσουν από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στα Ιωάννινα.

  Η δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνεται από την Cosmosarte – Δράσεις Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

  Περιλαμβάνει μουσική βραδιά και δύο εκθέσεις.
  Αναλυτικά:
  •Συναυλία στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
  Ο Χρήστος Τσιαμούλης και το μουσικό σχήμα Κυρατζήδες, με αγώι τα τραγούδια και τη μεγάλη ποικιλία των ρυθμών και των ήχων, ταξιδεύουν το κοινό και «παντρεύουν» μουσικά την παράδοση με το σήμερα. Παίζουν και τραγουδούν οι: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Αχιλλέας Χαχάμης (τραγούδι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο), Νίκος Σκαφίδας (βιολί-τραγούδι), Νίκος Αγγελόπουλος (λαγούτο), Αλέξης Νόνης (κρουστά).
  Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέση στο τηλέφωνο 26510 64065, καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Τρίτης.

  Ώρα έναρξης 20:30. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν είναι δυνατή.
  •Έκθεση φωτογραφίας, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
  Στην έκθεση με φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα αποτυπώνεται η ζωή των κυρατζήδων (μισθωτοί μεταφορείς) και των καραβανιών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το υλικό προέρχεται τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τη συλλογή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργίου Σμύρη, ιδιωτικές συλλογές, συλλογές τοπικών συλλόγων ή φορέων, καθώς και από τους φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Fred Boissonnas‎.

  Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 11 Σεπτεμβρίου.
  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.
  Είσοδος ελεύθερη.
  •Έκθεση πολύτιμων αντικειμένων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
  Πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα καραβάνια και τα αγώγια αποκαλύπτουν τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική ζωή των ανθρώπων. Τα αντικείμενα προέρχονται από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου Τσανάκα Μετσόβου (Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου).

  Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 11 Σεπτεμβρίου.
  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 08:30-15:00, Παρασκευή 08:30-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00.

  Είσοδος ελεύθερη.
  Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ