Τετάρτη 17.08.2022
More

  Μουσικές διαδρομές αισιοδοξίας και ανάτασης

  Ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ανάτασης μετέδωσε η συναυλία που έδωσε η Ιωάννα Φόρτη και οι Vamos Ensemble την Τρίτη το βράδυ στον πολυχώρο Δ. Χατζής στην πιο επιτυχημένη ίσως εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

  Δοκιμασμένη σε υψηλό επίπεδο η Ιωάννα Φόρτη, γνωστή στο γιαννιώτικο κοινό από παλιότερες εμφανίσεις της, έδωσε ένα δείγμα από το μεγάλο ερμηνευτικό εύρος που διαθέτει με το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της, και τη σκηνική δύναμη που διαθέτει, αλλά κυρίως με αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ταυτότητα και προσωπικό ύφος που έχει κατακτήσει, απόρροια όχι μόνο της προφανούς τεχνικής κατάρτισής της, αλλά κυρίως της γνώσης που έχει πάνω στα τραγούδια και την προσωπική της σύνδεση μαζί τους.

  Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της φάνηκαν πλουσιοπάροχα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ή του Χρ. Λεοντή και του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και στο ταξίδι που έκανε σε μουσικές από όλον τον κόσμο που έδειξε και τις μεγάλες της δυνατότητες.

  Οι Vamos Ensemble με τους οποίους συνεργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν μία πραγματική έκπληξη.

  Πρόκειται για ένα σύνολο δεκαεπτά μουσικών, με όψη και σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μαζί που έρχονται από την Κρήτη και το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Το χαρακτηριστικό τους είναι η τόλμη στις ενορχηστρώσεις που τους επιτρέπει να συνδυάζουν διαφορετικά είδη μουσικής, σε μείξεις που φαίνεται επί σκηνής πόσο τις χαίρονται, με σοβαρές ερμηνείες και ιδιαίτερη σπουδή και αγάπη για τη μουσική.

  Το πρόγραμμα ήταν η χαρά όσων έχουν περάσει τα 40 και θυμούνται σταθμούς της δεκαετίας του ’90 από τους Madredeous και τους Calexico ως τον Ταραντίνο, κι από το bella ciao που καταχειροκροτήθηκε ως τη δημοτική παράδοση του τόπου μας.

  Η συναυλία που έγινε και με αφορμή τη γιορτή για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, έδειξε ότι σοβαρές και επαγγελματικές παραγωγές βρίσκουν ανταπόκριση στο κοινό και δείχνουν το δρόμο και στους θεσμικούς φορείς του πολιτισμού οι οποίοι οφείλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στον πολιτισμό υψηλού επιπέδου σε περιόδους όπως η σημερινή που μοιάζει ευρύτερα στην κοινωνία ο πήχης να πέφτει όλο και χαμηλότερα σε κάθε πτυχή της. Χρειαζόμαστε και άλλες τέτοιες συναυλίες.

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ