Τρίτη 24.05.2022
More

  Μουσικό Φεστιβάλ «Και όλα τ’αλλάζει το φεγγάρι»

  Έγινε η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος

  Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Ακονίδου, ανακοίνωσε το Μουσικό Φεστιβάλ «Και όλα τ’ αλλάζει το Φεγγάρι».

  Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

  «Από το Σάββατο 17 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουλίου κάθε μέρα σε διαφορετικά σημεία της πόλης θα εκτυλιχθεί το φεστιβάλ «Και όλα τ’ αλλάζει το φεγγάρι…», το οποίο έρχεται να φωτίσει διαφορετικές πτυχές της ελληνικής μουσικής και να αναμίξει στοιχεία της εγχώριας μουσικής με ηχοχρώματα και τεχνοτροπίες άλλων πολιτισμών.

  Ξεκινάμε το Σάββατο στις 9.30 μ.μ., στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ιωαννιτών σε διεύθυνση Κωνσταντίνας Μήλια και τη Μαθητική Νεανική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ σε διεύθυνση Γεράσιμου Λώλη, που θα μας παρουσιάσουν την συναυλία «Κάποτε στη Λιλιπούπολη».

  Την Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», θα προβληθεί η ιταλική ταινία «Στη Στεριά» του Εμανουέλε Κριαλέζε με θέμα το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τα μάτια των κατοίκων ενός μικρού νησιού της Σικελίας, της Λαμπεδούσας.

  Την Δευτέρα στις 9.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», υποδεχόμαστε τον Ηλία Λιούγκο και τη Δέσποινα Στεφανίδου σε μια βραδιά με τίτλο «Μετά τη βροχή», στην οποία το ηπειρώτικο ηχόχρωμα συναντά γνωστές μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

  Την Τρίτη 20 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, μεταφερόμαστε νοερά στην Κρήτη με την Ειρήνη Δερέμπεη, τον Κάρολο Κουκλάκη και τον Γιώργο Κοντογιάννη να επιχειρούν επιτυχημένα μία μίξη παραδοσιακών και νέων ήχων ενώ μια μέρα μετά την Τετάρτη, στις 9.30 μ.μ., στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, παραμένουμε στην Κρήτη με μια ξεχωριστή ματιά στα ηχοχρώματα του νησιού με το σχήμα Harper Hairetis να σμίγει την παράδοση με πιο πειραματικές δυτικές φόρμες.

  Την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., επιστρέφουμε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» για να γνωρίσουμε την Ελληνοεβραϊκή Μουσική Παράδοση σε ένα αφιέρωμα με Ρωμανιώτικα και Σεφαραδίτικα τραγούδια από το σχήμα του Σάκη Νεγρίν.

  Την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο, στις 9.30 το βράδυ, συναντούμε έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες της περιοχής μας, το Δημήτρη Υφαντή μαζί με τη Χορωδία του Ωδείου Νέες Τέχνες – Ars Nova σε ένα πρόγραμμα που ενώνει τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες με τις τοπικές εγχώριες παραδόσεις.

  Το Σάββατο 24 Ιουλίου, το τοπικό σχήμα με την Ειρήνη Δόβα, τον Αχιλλέα Φρέστα, τη Γεωργία Αναστάση, τον Ελευθέριο Καραγιάννη και με την αφηγηματική συνδρομή της Μαρίας Στρατσάνη και του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, μας παρουσιάζουν την «Θερινή Ραψωδία» με τραγούδια και αφηγήσεις με καλοκαιρινή θεματική και διάθεση.

  Τέλος, την Κυριακή 25 Ιουλίου, το Φεστιβάλ «Και όλα τ’ αλλάζει το φεγγάρι» ολοκληρώνεται στις 9 το βράδυ, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τον Παναγιώτη Μάργαρη να μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό «Πρελούδιο στον Έρωτα» και στις μαγευτικές νότες της μοναδικής του κιθάρας.

  Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ