Δευτέρα 20.09.2021
More

  Να προχωρήσει η λειτουργία της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής

  Διέξοδος και η διαδικτυακή μετάδοση

  Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό για την «στασιμότητα», που όπως επισημαίνει παρατηρείται στις δομές του Πνευματικού Κέντρου, με ιδιαίτερη αναφορά στη Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα, εκφράζει ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

  Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει, ότι η λειτουργία των δύο μεγάλων μουσικών συνόλων, της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, παρότι έχει εγκριθεί από το ΔΣ στα μέσα Οκτωβρίου, η προκήρυξη για την πλήρωση των απαραίτητων θέσεων. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Βάσω Αρλέτου, κανείς δεν έχει δώσει μία σαφή απάντηση για τους λόγους για τους οποίους η διαδικασία έχει «παγώσει». Μάλιστα εξαιτίας της κατάστασης αυτής, όπως είπε, πολλά μέλη της Συμφωνικής και της Φιλαρμονικής αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης.

  Η κα Αρλέτου παράλληλα, τόνισε, ότι η κατάσταση αυξημένου κινδύνου στην οποία βρίσκεται η περιοχή των Ιωαννίνων έχει τεράστια επίπτωση στην τοπική κοινωνία και την οικονομία, όμως έστω κι έτσι με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων, αποκλειστικά με μόνο σκοπό την αναμετάδοση. «Αυτή η παράμετρος αντανακλά και τον τρόπο που θα χαρακτηρίσει τη λειτουργία των ορχηστρών του Πνευματικού Κέντρου σε συνθήκες πανδημίας, με συχνή διαδικτυακή παρουσία μέσω δωρεάν διαύλων του ίντερνετ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να  παρακολουθήσουν όχι μόνο οι συμπολίτες, αλλά ένα ευρύτερο και πιο απαιτητικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε η κα Αρλέτου.

  Στην ανακοίνωση τέλος του Συλλόγου των καθηγητών, σημειώνεται ακόμη πως η πρόσφατη έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του δήμου για την περίοδο 2020-2023 με ένα ποσό 110 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό, θα πρέπει να κινητοποιήσει και να ενισχύσει τις τοπικές δυνάμεις παραγωγής πολιτισμού.

  «Ποιον πολιτισμό; Αυτόν που έχουμε χτίσει με κόπο τόσα χρόνια ξεκινώντας από το μηδέν και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις ή τον πολιτισμό που θα μας έρθει ξανά “εισαγόμενος” από την πρωτεύουσα για να “ροκανίσει” ό,τι απέμεινε;

  Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στην δημοσίευση της προκήρυξης, και κατά συνέπεια στην έναρξη της λειτουργία μας, δεν θα έχει αντίκτυπο ούτε και στις προγραμματισμένες για το 2021 εκδηλώσεις, στα πλαίσια των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες και χρήζουν πολύμηνης προετοιμασίας για να καταφέρουν να αναδείξουν τα Γιάννενα ως την καρδιά των επετειακών αυτών εκδηλώσεων.

  Τα κίνητρά μας δεν εκπορεύονται από την εργασιακή και οικονομική, για πολλούς από εμάς, ανασφάλεια αλλά πρωτίστως από την αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον μας για την πόλη και τον πολιτισμό της.

  Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου , αν πιστεύουν το ίδιο και δεν κρύβονται πίσω από τις “μασημένες” δικαιολογίες της πανδημίας, δεν έχουν παρά να κινήσουν τώρα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να επιτρέψουν να ανεβάσουμε ξανά τον πήχη του πολιτισμού, εκεί που η πόλη μας το αξίζει. Αυτό είναι άλλωστε και το μόνο που ζητάμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

  Αργά το απόγευμα της Δευτέρας αναρτήθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη καθηγητών του Δημ. Ωδείου από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ