Πέμπτη 25.07.2024
More

  «Το Καρναβάλι των Ζώων» από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων

  «Το Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σαιν Σανς

  Οι μαθητές των τάξεων πιάνου και σαξοφώνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων παρουσιάζουν την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το «Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σαιν Σανς.

  Πρόκειται για την πιο γνωστή σύνθεση του Γάλλου συνθέτη (1835-1921), μια ορχηστρική σουίτα που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό μουσείο, την οποία θα ακούσουμε διασκευασμένη για σαξόφωνο και πιάνο, από τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με μαγνητοσκοπημένο κουκλοθέατρο. Ο πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά είναι «Le Carnaval Des Animaux» και ο υπότιτλος «Grande fantaisie zoologique».

  Το έργο

  Το έργο αποτελείται από 13 εικόνες πλαισιωμένες με εισαγωγή και φινάλε.

  Οι τίτλοι τους είναι:

  Introduction (Εισαγωγή)

  Marche royale du lion (Βασιλικό εμβατήριο του λιονταριού)

  Poules et coqs (Όρνιθες και πετεινοί)

  Hémiones (Ημίονοι)

  Tortues (Χελώνες)

  L’ éléphant (O Ελέφαντας)

  Kangourous (Τα Καγκουρό)

  Aquarium (Ενυδρείο)

  Personnages à longues oreilles (Πρόσωπα με μεγάλα αυτιά)

  Le coucou au fond des bois (Ο κούκος στο πυκνό δάσος)

  Volière (Περιστερώνας)

  Pianistes (Πιανίστες)

  Fossiles (Απολιθώματα)

  Le cygne (Ο Κύκνος)

  Finale (Φινάλε)

  Ο Καμίγ Σαιν Σανς έγραψε το «Καρναβάλι των Ζώων» το 1886 κάνοντας διακοπές σ’ ένα αυστριακό χωριό. Το θεώρησε δημιούργημα απλοϊκό και ανάξιο να παιχτεί πλάι στα άλλα συμφωνικά του έργα. Δεν ήταν, κατά τη γνώμη του, τίποτα περισσότερο από μια σειρά μουσικών ασκήσεων, ένα παιχνίδι για να κυλά ευχάριστα η ώρα. Έτσι, λοιπόν, το έργο αυτό έμεινε στα χαρτιά 36 ολόκληρα χρόνια και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 25 Φεβρουαρίου 1922, όταν ο δημιουργός του είχε πια πεθάνει.

  Ακολουθεί δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με γνωστές και αγαπημένες μελωδίες για σαξόφωνο και πιάνο.

  Ερμηνεύουν οι μαθητές της τάξης σαξοφώνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων: Αρβανίτη Λυδία, Διαμάντης Χρυσοβαλάντης- Γεώργιος, Μαντζαβίνης Γεώργιος και οι μαθητές της τάξης πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων: Βενέτη Αθηνά, Διαμάντης Χρυσοβαλάντης-Γεώργιος, Κόκκινου Αρετή, Κωνσταντής Ιωάννης-Εφραίμ, Λιόλιου Όλγα, Μάντη Ανδρομάχη, Μούσια Χρύσα, Μπούνας Αλέξανδρος, Στάικος Χρήστος, Τσιμπέρης Εμμανουήλ

  Υπεύθυνοι τάξεων:

  Καραγιάννης Ελευθέριος, σαξόφωνο- διασκευή έργου

  Ανάσταση Γεωργία, πιάνο

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ