Τρίτη 04.10.2022
More

  Βαθιά πολύφωνη ανάσα σε δύσκολη εποχή

  Το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα πολύτροπο ταξίδι, παντός καιρού, που διαρκώς ξαναρχίζει, πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο

  Και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την διοργάνωση της 21ης Μεγάλης Γιορτής Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο μεγάλο Θέατρο της Πέτρας.

  Σε πείσμα της αποθαρρυντικής περιόδου, τηρώντας μέτρα αλληλοπροστασίας, οι θεατές χάρηκαν μια εξαιρετική, γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας.

  Με 17 διαφορετικές συμμετοχές αλλά και πολλά σμιξίματά τους, με πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές και τις γενιές της ηπειρώτικης πολυφωνίας αλλά και από Αλβανία, Βώλακα Δράμας και ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, η φετινή γιορτή προσέφερε μια πολύτιμη ανάσα ανάτασης σε όλους τους συμμετέχοντες.

  «Δελβινιώτικα», «Iσοκράτισσες», Κοσοβίτσα, “Lot Kurbett” (Aλβανία), «Πεντάτονο», «Πολυφωνικό της Ηπείρου», «Πoλύφωνο» (Εργαστήρι Πολυφωνίας ΚΕΜΦΑ), «Χαονία», τα πολυφωνικά σχήματα από τον Λαογραφικό  Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Χάονες», την Αετόπετρα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς, τον Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου, τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων,  Εργαστήρι Πολυφωνίας ΠΣΕ, οι «Ιώ» (Βώλακας, Κάτω Ιταλία), ο Κωνσταντίνος Χριστάνας και ο Μιλτιάδης Δημάδης (γκάιντες, Θράκη), η ηπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι), κάνοντας τη γιορτή δική τους! Νοερά ήταν μαζί μας και άλλοι όμιλοι που οι δυσκολίες της εποχής δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή τους.

  Η εκδήλωση διοργανώθηκε στον απόηχο της παγκόσμιας αναγνώρισης του Πολυφωνικού Καραβανιού που, πριν από οκτώ μήνες, εγγράφηκε μετ΄ επαίνων στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας την πρώτη εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον κατάλογο και την, μόλις, 25η διαχρονικά από τα 180 κράτη – μέρη της Σύμβασης του διεθνούς οργανισμού για τη Διαφύλαξη της ΑΠΚ. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού αντανακλά στο σύνολο της κοινότητας της πολυφωνίας, που στήριξε την πρόταση εγγραφής, και, κυρίως, στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι.

  Γιορτάζοντας την παγκόσμια αναγνώριση, η «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι, που διοργανώνει τις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2000, φρόντισε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί, φέτος ειδικά, με δωρεάν είσοδο.

  Η «Άπειρος» περνά στην επόμενη μέρα, με την υλοποίηση των δράσεων «Άπειρος Πολυφωνία» και «Πολυφωνικός Χάρτης – Πλοήγηση» που στηρίζονται και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και με την έναρξη των σεμιναρίων του Εργαστηρίου Πολυφωνίας του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», κάθε Πέμπτη, από τις 7 Οκτωβρίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ