Τρίτη 06.06.2023
More

  Βραδιά Μουσικής Δωματίου στο Πνευματικό Κέντρο

  Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», βραδιά μουσικής δωματίου με έργα J. Brahms και D. Shostakovich.

  Συμμετέχουν οι: Κerstin Feltz (βιολοντσέλο), Oύβε Mάτσκε (πιάνο) και Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί).

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  J. Brahms, Πιάνο Τρίο αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 8 (1891)

  (1833-1897)

  Ι. Allegro con brio

  ΙΙ. Scherzo

  ΙΙ. Adagio

  ΙV. Finale: Allegro

  D. Shostakovich, Πιάνο Τρίο αρ. 2 σε  μι ελάσσονα, έργο 67

  (1906 – 1975)

  Andante – Moderato

  Allegro con brio

  Largo

  Allegreto – Adagio

  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

  Τόσο ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε όσο και η βιολοντσελίστα Dr Κέρστιν Φελτς έχουν διανύσει μια πλούσια συναυλιακή διαδρομή εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο.

  ΟΥΒΕ ΜΑΤΣΚΕ

  Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στην Γερμανία.

  Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης και στην Ακαδημία  «Φραντς Λιστ» της Βουδαπέστης.  Έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία.

  Δίδαξε επί σειρά ετών στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής «Φραντς Λιστ» στη Βαϊμάρη. Είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διατέλεσε Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ..

  Ο Ούβε Μάτσκε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη  κ.α.

  Ο διεθνής Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία.

  Ως σολίστας έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών καθώς  και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και  την Ορχήστρα  των Χρωμάτων.

  Στη μουσική δωματίου έχει συμπράξει με διεθνή μουσικά  σύνολα, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντ χάους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας, το κουαρτέτο Komitas της Αρμενίας, με σημαντικούς σολίστες όπως οι Β. Χούντετσεκ και Β. Μιλάνοβα (βιολί), Κ. Φέλτς (τσέλο) κ.α. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες, όπως στο Φεστιβάλ του Μπράουνσβάϊγκ, Φεστιβάλ της Ερφούρτης, Mozart – Gesellschaft του Μονάχου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και  Θεσσαλονίκης, Δημήτρια κ.α.

  Ηχογραφήσεις με τον Ούβε Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική και Κυπριακή Ραδιοφωνία – Τηλεόραση. Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται κυκλοφορίες CDμε την EMI, Virgin, Irida Classical και Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 2023 αναμένεται νέα κυκλοφορία CD με την BIS Records.

  ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ – ΜΑΤΣΚΕ

  Γεννήθηκε στην Αθήνα  και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην ηλικία των πέντε ετών. Ήταν μαθήτρια στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με καθηγητή τον  J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την TanjaBecker – Bender. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάσκει, ως βοηθός καθηγητή, στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.

  Έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Η.Π.Α., Ονδούρα, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Εσθονία, Φιλανδία, Σουηδία, Κύπρο και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες: Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης,  Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ,  Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ»,  Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Thüringen Philharmonie κ.α.

  Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει παίξει στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «FestspieleMecklenburg – Vorpommen», στο Διεθνές Φεστιβάλ Mendelssohn του Αμβούργου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Λευκωσία με την Pharos Arts Foundation, στο «Samos young artist Festival», στο «Molyvos International Music Festival» κ.ά.

  Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς  «Andrea Postacchini» και «Henri Marteau».

  Ηχογραφήσεις με την Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική, Σλοβενική, Κροατική και Ονδουριανή Ραδιοφωνία – Τηλεόραση.

  Το 2023 αναμένεται η κυκλοφορία νέου της CD από την δισκογραφική εταιρεία BIS με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών της διασποράς.

  Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε παίζει σε βιολί του CarloFerdinandoLandolfi, Μιλάνο 1760.

  KERSTIN FELTZ

  Η Kerstin Feltz γεννήθηκε στη Γερμανίας και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία πέντε ετών. Φοίτησε στο ειδικό μουσικό σχολείο της Βαϊμάρης και κατόπιν στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής FranzLisztστην ίδια πόλη.

  Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας υπό την καθοδήγηση του Valentin Fejgin, του οποίου έγινε βοηθός από το 1985 – 1987. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έλαβε επίσης σημαντικά ερεθίσματα για την περαιτέρω καλλιτεχνική της εξέλιξη από τους Erkki Rautio, Ivan Monighetti, Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov κ.ά.

  Η Kerstin Feltz έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και στο Μεξικό, την Κύπρο, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ και τη Βραζιλία.

  Πολυάριθμες είναι οι βραβεύσεις που μαρτυρούν το κύρος της ως εξαιρετικής βιολοντσελίστας: Χρυσό μετάλλιο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στη Λειψία σε ηλικία δεκαοκτώ ετών και βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς βιολοντσέλου στο Markneukirchen το 1979, στο Βελιγράδι το 1984, στον Διαγωνισμό Pablo Casals στη Βουδαπέστη το 1985 και στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα το 1986.

  Εκτός από ένα μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ηχογραφήσεων, η Kerstin Feltz έχει στο ενεργητικό της αρκετά CD, τα οποία έχουν γίνει δεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό από τους ακροατές.

  Από το 1994 η Kerstin Feltz είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου στο Γκρατς της Αυστρίας. Έχει δώσειmasterclasses στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Κίνα και τη Βραζιλία.

  Παίζει ένα βιολοντσέλο του 1755, κατασκευασμένο από τον Giovanni Battista Guadagnini.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ