«Οικιακά Εικονίσματα» από τη συλλογή της Μονής Ντουραχάνης στο Ίδρυμα Γκανή

Έκθεση με τίτλο «Οικιακά Εικονίσματα» φιλοξενεί από τις 2 έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, παρουσιάζοντας σημαντικό μέρος της συλλογής του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Το άνθος» της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα οικιακά, σπιτικά και οικογενειακά εικονίσματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή η οποία δημιουργήθηκε στη Μονή Ντουραχάνης μέσα από δωρεές.

Η δημιουργία της συλλογής συνδέεται με το όραμα του μακαριστού ιερομονάχου παπα Θανάση Χατζή. Από την εποχή που ήταν ακόμη λαϊκός, επιθυμία του ήταν η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για παιδιά από άπορες ή απομακρυσμένες περιοχές, όπου θα μπορούσαν να μορφωθούν και παράλληλα να έχουν εξασφαλισμένα τα απαραίτητα για την καθημερινή τους διαβίωση.

Παράλληλα, ο ίδιος επιδίωκε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου, ενός «Μουσείου», όπως τον αποκαλούσε, όπου θα συγκεντρώνονταν στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και θα ήταν επισκέψιμα στο κοινό.

Με αυτό το σκεπτικό συγκεντρώθηκαν και διατηρήθηκαν αντικείμενα τα οποία, παρά το γεγονός ότι για κάποιους θεωρούνταν περιττά, ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά για τη διατήρηση και προβολή της παράδοσης.

Μέσα από δωρεές δημιουργήθηκε έτσι μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων ιστορικού, λαογραφικού, εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και φωτογραφικού υλικού.

Η συλλογή οργανώθηκε από εθελοντές σε συνεργασία με τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Το άνθος» της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης και από το 1997 στεγάζεται στους χώρους των σχολείων και του οικοτροφείου της Μονής, παραμένοντας ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που δωρίζονται στη Μονή, μαζί με την οικοσκευή των σπιτιών εκλιπόντων, περιλαμβάνονται και τα οικιακά εικονίσματα, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων παρουσιάζεται στην έκθεση.

Την παρουσίαση της συλλογής ανέλαβε το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, υπό την προεδρία του Ναπολέοντα Μάργαρη.

Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την Ανδρομάχη Παπαευσταθίου και τον Φίλιππο Γιωβάνη.

Ώρες λειτουργίας

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00–14:00
Τετάρτη: 18:00–21:00

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ