Σάββατο 13.07.2024
More

  Σε Σκιάθο και Σκλίβανη το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών

  Με δύο παρουσίες το ίδιο χρονικό διάστημα σε Αιγαίο Πέλαγος και Ήπειρο, συνέχισε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων, οι οποίες ειδικά φέτος εντάσσονται στο πλαίσιο προβολής των 40 χρόνων δημιουργικής πορείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κοινό στοιχείο τους ήταν η συνύπαρξη με νησιώτικους συλλόγους και στα δυο μέρη, κάτι που έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική παράδοση είναι ενιαία, πλούσια, γεμάτη ρυθμούς και χρώματα, η οποία συντίθεται από μικρότερα «διαμάντια», ενώ μέσω αυτής μπορεί να προβληθεί κάλλιστα ένας τόπος.

  Συγκεκριμένα, το διάστημα 28-30/6/2024 το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών συμμετείχε στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σκιάθου, που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο όμορφο νησί των Σποράδων, και με την συμμετοχή 16 συγκροτημάτων από τη στεριανή και  νησιωτική Ελλάδα. Το γιαννιώτικο Τμήμα παρουσίασε Ηπειρώτικους χορούς από Γιάννινα, Ζαγόρι και Μέτσοβο ενώ οι χορευτές ερμήνευσαν τραγούδια των περιοχών αυτών.

  Παράλληλα, μια άλλη ομάδα χορευτών, στη Σκλίβανη Ιωαννίνων, συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή των χορευτικών Συγκροτημάτων του Δήμου Ιωαννίνων, των διοργανωτών, του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και του Μορφωτικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Δημήτριος» Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων έχει συνεργαστεί με τους συγκεκριμένους νησιώτικους συλλόγους σε παραστάσεις στα νησιά τους.

  Μια από τις ιδιαιτερότητες ήταν ότι όλα τα συγκροτήματα εμφανίστηκαν με καθημερινά ρούχα, αναπαριστώντας ένα παραδοσιακό ελληνικό πανηγύρι των ημερών μας. Άλλωστε, η δυναμική των ελληνικών πανηγυριών είναι ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία στο τουριστικό πεδίο.

  Την επιμέλεια των προγραμμάτων είχε ο Νίκος Νούσιας (υπεύθυνος αποστολής στη Σκιάθο) με τη συνεργασία του Ηλία Γκαρτζονίκα. Οι εμφανίσεις συνεχίζονται την άλλη βδομάδα στην Κληματιά Ιωαννίνων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ