Στην τελική ευθεία ο φάκελος της Νικόπολης για την UNESCO

Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και UNESCO βρέθηκε στο επίκεντρο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Khaled El-Enany και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για τον Πολιτισμό Nayef Al-Fayez.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δυνατότητα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού να συνεισφέρει, μέσω των αρμόδιων στελεχών του και στοχευμένων συνεργειών, στην τεκμηρίωση, τη συντήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη αναφορά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά χωρών της Αφρικής.

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της UNESCO.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυνατότητα της Ελλάδας να παρέχει τεχνογνωσία σε αφρικανικές χώρες σε τομείς που αφορούν τον πολιτισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή μουσείων αντιγράφων, η μουσειολογία, η διοίκηση μουσείων, η κατάρτιση επαγγελματιών του Πολιτισμού, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την υλοποίηση δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στους συγκεκριμένους τομείς η Ελλάδα διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία.

Οι επόμενες ελληνικές υποψηφιότητες στην UNESCO

Κατά τη συνάντηση, η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τις επόμενες ελληνικές εγγραφές στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η υπουργός αναφέρθηκε τόσο στους φακέλους που έχουν ήδη ολοκληρωθεί όσο και σε εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, ο οποίος είναι ο πρώτος στη σειρά προς υποβολή. Παράλληλα, προετοιμάζεται και η υποψηφιότητα της τυροκομίας των Κυκλάδων για εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ