Τρίτη 16.08.2022
More

  Συνεχίζεται η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες»

  Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr.

  Για τον Φεβρουάριο 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Γεωργούλας επιλέγει και σχολιάζει έναν από τους τρόπους που η επιστήμη σήμερα ανιχνεύει την καταγωγή των προσκυνητών που προσέρχονταν στο μαντείο της Δωδώνης και κατέθεταν στους θεούς της τα ερωτήματά τους, χαραγμένα σε μικρά ελάσματα μολύβδου. Το «κλειδί» στην αναζήτηση της καταγωγής προσφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιοτυπία ενός γράμματος από περιοχή εκτός Ηπείρου. Το έλασμα-ερώτημα του 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για το ιερό της Δωδώνης.

  Ιστορικές πληροφορίες για έναν από τους ηγεμόνες των Ιωαννίνων οι οποίες συνάγονται από μια αποσπασματικά σωζόμενη αλλά και σκόπιμα σφυροκοπημένη λίθινη επιγραφή του β’ μισού του 14ου αι. από το Κάστρο των Ιωαννίνων έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου. Η επιγραφή εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Φεβρουαρίου 20212 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

  Συγκεκριμένα: στο email leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

  Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ