Σάββατο 03.06.2023
More

  Δύο παραστάσεις από την Κουκλοθεατρική Σκηνή «Ο Βυσσινόκηπος»

  Το Πνεματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει δύο παραστάσεις κουκλοθεάτρου με την Κουκλοθεατρική Σκηνή «Ο Βυσσινόκηπος».

  Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 20:30 στην Πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Καλλιθέα Ιωαννίνων».

  Η δεύτερη παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:30 στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».

  Η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους θεατές από 3 ετών και άνω και απαγορεύεται να παρακολουθείτε την παράσταση όρθιοι.

  Συντελεστές

  Σύλληψη/ σκηνοθεσία: Εβίτα Αγγέλη

  Επιμέλεια κειμένου: Γιάννα Νότη

  Μουσική σύνθεση: Ειρήνη Αγγέλη, Santiago Noriega

  Σκηνικά: Μάλα Αργυροπούλου

  Ειδικές κατασκευές & κουστούμια: Βυσσινόκηπος

  Τεχνική υποστήριξη: Θοδωρής Τσώλης

  Φωτογραφίες: Βαγγέλης  Ζήκος

  Βίντεο: Άκης Φωτίου

  Μια παράσταση για την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

  Λίγα λόγια για το έργο

  Ο Τζίμης, ο μωβ κούκος, έχει χτίσει τη φωλιά του πάνω από το σπίτι του παππού. Ο παππούς είναι ξεχασιάρης,  όμως πάντα θυμάται να διαβάσει την εφημερίδα του και να ταΐσει τον Τζίμη.

  Ένα πρωινό ο παππούς βρίσκει τη φωλιά γκρεμισμένη..

  Ο Τζίμης άφαντος…

  Ο Λαγουδένιος τον ψάχνει παντού…

  Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι ο Τζίμης βρίσκει αγάπη και φιλοξενία σε ένα άλλο μέρος, το Μπουφοχώρι.

  Στην παράσταση παίζουν 7 κούκλες ( άμεσου χειρισμού, muppet, σώματος, μαρότες και γαντόκουκλες)

  Διάρκεια: 50′

  Κατάλληλη για παιδιά από 3 ετών.

  Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης

  Το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης Βυσσινόκηπος είναι ένας πολυχώρος για παιδιά που λειτουργεί στα Ιωάννινα από το 2014. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι επαφή των παιδιών με την τέχνη και η εκπαίδευσή τους μέσω αυτής.

  Η θεματολογία των δράσεων αφορά τα ενδιαφέροντα και τις αγωνίες των παιδιών και η επιλογή των κειμένων γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια. Στις δράσεις του Βυσσινόκηπου, η τέχνη λειτουργεί ως εργαλείο αποκάλυψης! Ξυπνά την ευαισθησία των παιδιών, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, δημιουργεί φλογερά ενδιαφέροντα και έντονες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις, βοηθώντας τα να μάθουν να λένε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί. Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με την κατάλληλη παιδαγωγική ενθάρρυνση αξιοποιεί, καλλιεργεί και συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

  Κουκλοθεατρική Σκηνή

  Στις παραστάσεις της Κουκλοθεατρικής Σκηνής του Βυσσινόκηπου χρησιμοποιείται κυρίως η τεχνική του επιτραπέζιου Κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες άμεσου χειρισμού, μαρότες, muppet, γιγαντόκουκλες και γαντόκουκλες. Από το 2015 και ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκαν διάφορες παραστάσεις και θεατρικά δρώμενα σε σχολεία και Δήμους της Ηπείρου. Έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις.

  Τον Δεκέμβρη του 2017, η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου συμμετείχε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς με την παράσταση:

  «Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο»

  Το 2019, η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και στο 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»  με την παράσταση:

  «Ο μωβ κούκος»

  Το 2018, η Εβίτα Αγγέλη επιλέχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Κουκλοθέατρου UNIMA, για να συμμετέχει στην διεθνή επιμόρφωση νέων κουκλοπαιχτών σχετικά με τεχνικές και είδη κουκλοθέατρου.

  Τον Απρίλη του 2018, ξεκινά η πρώτη συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.) και ο Βυσσινόκηπος συμμετέχει παρουσιάζοντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε Μουσικούς και Εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. και του εργαστηρίου Φιλοσοφίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Εβίτα Αγγέλη έχει κάνει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με θέμα τη μουσική διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Κουκλοθέατρο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ