Στο πλαίσιο του ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας
Το εργαστήριο με αντικείμενο την παραγωγή και χρήση του κατραμιού θα υλοποιηθεί 16 – 18 Ιουλίου στη Βωβούσα, στο πλαίσιο του ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας.
Το κατράμι (ή κατράνι), παχύρευστο ελαιώδες μαύρο υγρό, με έντονη καπνιστή μυρωδιά, παράγεται από την καύση των λεγόμενων «δαδιών», του εσωτερικού των γηραιών ρητινούχων πεύκων και χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η προστασία των ξύλινων επιφανειών.
Είκοσι φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από σχετιζόμενους κλάδους (δασοπονία, αρχιτεκτονική, κατασκευαστικός τομέας, επιστήμη υλικών, κ.ά.) θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία πειραματική αναπαραγωγή της παραδοσιακής παρασκευής κατραμιού σε μικρή κλίμακα. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της διαδικασίας: επιλογή και συλλογή των δαδιών, κατασκευή και καύση τους μέχρι την παραλαβή του τελικού προϊόντος, όλα υπό την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από τη Βριάζα (Δίστρατο Κόνιτσας).
Το εργαστήριο πλαισιώνεται από δύο σειρές ανοικτών ομιλιών, με προσκεκλημένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, σχετικά με ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της παραδοσιακής παραγωγής του κατραμιού.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 2 Ιουλίου. Πληροφορίες στη σελίδα του φεστιβάλ https://vovousafestival.gr/mpoyloyki/