Κυριακή 23.06.2024
More

  Μαγαζιά για εμβολιασμένους και μη- Τι αλλάζει από 15 Ιουλίου

  Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα και γήπεδα από 15 Ιουλίου

  Διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες και να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

  Ειδικότερα, από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αποκλειστικά για εμβολιασμένους και μεικτούς:

  • Στην πρώτη περίπτωση θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως.
  • Στoυς μεικτούς χώρους θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι δεν  έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

  Θα αποφασίζουν οι επιχειρηματίες- Τα ποσοστά πληρότητας

  Το ένα από τα δυο μοντέλα – δηλαδή αμιγείς ή μεικτούς χώρους – καλούνται να επιλέξουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

  Στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

  Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστωση και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

  Τι αλλάζει σε εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα και γήπεδα

  Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.

  • Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.
  • Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

  Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.
  • Στους μικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

  Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.
  • Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους.

  Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους αμιγείς χώρους 85% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.
  • Στα γήπεδα ΔΕΝ θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ