Τετάρτη 26.06.2024
More

    Αφορμή για ιστορικές αναζητήσεις

    Το βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη με τίτλο «Θάνατοι στη Χούντα», που αποτελεί προϊόν προσωπικής και μακροχρόνιας έρευνας του συγγραφέα, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιωάννινα, σε μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Τόπος» ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος-Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών.

    Για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Δημ. Βεριώνης αναζητούσε πληροφορίες, αρχεία και μαρτυρίες για τους θανάτους για τους οποίους ευθυνόταν ή για τους οποίους κατηγορήθηκε το καθεστώς της Χούντας. Περιπτώσεις που εκτός των θυμάτων του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίστηκαν είτε ως «ατυχήματα» είτε ως «ασθένειες» είτε ως «αυτοκτονίες» στην πραγματικότητα όμως, έκρυβαν το πραγματικό πρόσωπο της επταετίας.

    Στο βιβλίο του ο Δημ. Βεριώνης κάνει λόγο για 247 κατονομασμένες περιπτώσεις θανάτων για τους οποίους ευθυνόταν το καθεστώς. Για να φτάσει στον συγκεκριμένο αριθμό χρειάστηκε να πάρει 250 συνεντεύξεις οικείων προσώπων, να βρει και να δημοσιεύσει σχεδόν 300 φωτογραφίες αλλά και άγνωστα αρχεία και μαρτυρίες που αποτυπώνουν όπως αναφέρει για πρώτη φορά τις ιστορίες των θυμάτων της Χούντας, συνολικά και εξατομικευμένα.

    «Υπήρξαν περιπτώσεις θυμάτων νέων ανθρώπων, κάτω των 40 ετών που κανείς δε γνώριζε το παραμικρό για τις συνθήκες του θανάτου τους, ούτε υπήρχαν πληροφορίες.

    Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι οικογένειες των θυμάτων κατηγόρησαν τους ανθρώπους της δικτατορίας, αλλά θάφτηκαν και μπήκαν στο αρχείο.

    Σε κάθε αίτημα διερεύνησης του θανάτου από μία οικογένεια η απάντηση ήταν πως υπάρχει η ληξιαρχική πράξη θανάτου και η ιατροδικαστική πράξη που ορίζουν τα αίτια και σταματούσαν εκεί. Ακόμη και στη Μεταπολίτευση δεν υπήρξε μεγάλη προθυμία να γίνει η έρευνα. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις των ύποπτων θανάτων και εξαφανίσεων. Αν δεν υπήρχε η δικηγόρος Φιλάνθη Ψυρρή να καταθέσει μηνύσεις κατ’ αγνώστων αυτουργών και συνενόχων, δε θα υπήρχε ούτε η υπόνοια ότι συνέβη κάτι», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση ο κ. Βεριώνης.

    Για το βιβλίο μίλησαν ο Λάμπρος Φλιτούρης, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Άννα Μανδυλαρά, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Ηλίας Σκουλίδας, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ