Παρασκευή 22.11.2024
More

    «Εμείς ως άνθρωποι» μια ποιητική συλλογή της Ελευθερίας Τζιάλλα Μάντζιου

    Η ποιητική συλλογή της Ελευθερίας Τζιάλλα Μάντζιου «Εμείς ως άνθρωποι» παρουσιάζεται την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

    Η Ελευθερία Τζιάλλα Μάντζιου είναι Ζωγράφος, Ποιήτρια, Συγγραφέας,  Επί Τιμή Σχολική Σύμβουλος. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ζωγραφική, Ξένες Γλώσσες. Σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί πνευματικά και εικαστικά. Συνέγραψε πολλά βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες. Επί δέκα χρόνια παρουσίασε εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο. Έδωσε πλήθος ομιλιών στα Ιωάννινα, στη Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Το 1999, ίδρυσε το Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Κέντρο Δημιουργών Γυναικών, με έδρα την Αθήνα.

    Το 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων,απήγγειλε στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ το ποίημα που έγραψε με τίτλο «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ» προς τιμήν του εισερχόμενου πρωταθλητή, ενώπιον χιλιάδων θεατών. Δέχτηκε πολλές τιμητικές διακρίσεις: Βραβεύτηκε για το ποίημα που έγραψε για τα κακοποιημένα παιδιά με τίτλο «ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΜΟΥ».

    Στις 8 Μαρτίου του 2007, τιμήθηκε με το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για το εικαστικό έργο της, από το Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος. Η εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Αίθουσα Αντώνη Τρίτση.

    Τον Μάρτιο του 2010, τιμήθηκε με το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Α’ ΤΑΞΕΩΣ από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ για το συγγραφικό της έργο.

    Το 2016, ίδρυσε στα Ιωάννινα την ιδιωτική της Πινακοθήκη και μόνιμη έκθεση των βιβλίων της.

    Τον Δεκέμβριο του 2019, στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο ποιητικό διαγωνισμό τιμήθηκε από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ με το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ για το παιδικό βιβλίο, «ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ». Το βιβλίο εγκρίθηκε από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και διετέθη δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή σε όλα τα παιδιά της γης που μιλούν την Ελληνική Γλώσσα.

    Τον Νοέμβρη του 2022, τιμήθηκε με το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, στον Κ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό, για το ποίημα «ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ».

    Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε αρκετές πόλεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

    Για την Επέτειο της Παλιγγενεσίας για τα 200 χρόνια, δημιούργησε τρίπτυχο ιστορικό αφιέρωμα, με δράσεις στο Πνευματικό Κέντρο.

    Τα έργα της, συγγράμματα και εικαστικά, βρίσκονται στην ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και σε πολλές Δημόσιες και ιδιωτικές πινακοθήκες και βιβλιοθήκες καθώς και σε ΜΟΥΣΕΙΑ, με τη διαρκή φροντίδα της στη μόνιμη έκθεση των έργων της, στη δική της Πινακοθήκη.

    Στην ποιητική συλλογή της «Εμείς ως άνθρωποι», αντί προλόγου, αναφέρει:

    «Η ζωή είναι το ομορφότερο δώρο που μας χάρισε ο Θεός.

    Η τέχνη προσπαθεί να αποδώσει αυτή την ομορφιά και να την εκφράσει.

    Μας δίνει, επίσης, το μεγάλο αγαθό της αγάπης. Πόσο μεγάλο αγαθό είναι η αγάπη! Με την τέχνη και την αγάπη δημιουργεί ο άνθρωπος πολιτισμό και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

    Γι αυτό, στη ζωή μας αγαπούμε και πρέπει να αγαπούμε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε βέβαια το δικαίωμα να απαιτούμε να μας αγαπούν όλοι…

    Αδιαμφισβήτητη αγάπη και επικοινωνία είναι αυτή που έχουμε με αυτούς που μας γέννησαν, με αυτούς που φέραμε στον κόσμο και με το σύντροφό μας.

    Οι άλλοι κάποτε μπορεί να μας προδώσουν.

    Μακάρι μέσα σε αυτούς όλους να μην συμπεριλαμβάνονται οι φίλοι των ανθρώπων και –φευ- τα αδέρφια των!

    Για να υπάρχει πρόοδος και όραμα, ωστόσο, απαιτείται η κοινωνική ομόνοια.

    Έτσι σκέφτομαι στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου, στις γραφές μου, στη ζωγραφική μου».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ