Τρίτη 17.05.2022
More

  Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στην εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού

  Ο Σταύρος Καλογιάννης γράφει για τις προκλήσεις και προοπτικές στην εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα

  Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Νομική Βιβλιοθήκη”, το βιβλίο “Χωροταξικός σχεδιασμός και προκλήσεις. Νέα χωροταξική σκέψη σε Ελλάδα και Γαλλία”, σε επιμέλεια των Καθηγητών Αν. Γουργιώτη, Γ. Τσιλιμίγκα και Μ. Χαϊνταρλή.

  Με μια πλούσια θεματολογία αιχμής, το βιβλίο διαπραγματεύεται μεθοδολογικά θέματα του σχεδιασμού του ελληνικού χώρου, την χωρική διακυβέρνηση, την ανάγκη χάραξης στρατηγικής για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας, τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων βιομηχανικών περιοχών, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία διαθέτει μακρά παράδοση σε θέματα χωρικού σχεδιασμού, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε μια “νέα χωροταξική σκέψη”.

  Στο βιβλίο περιλαμβάνεται άρθρο του Σταύρου Καλογιάννη με τίτλο “Προκλήσεις και προοπτικές στην εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα”. Το άρθρο αναφέρεται στην εξέλιξη της χωροταξικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα –μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχει η μη θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών σχεδίων των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων– και στις προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάπτυξης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ