Σάββατο 20.04.2024
More

    «Το 21 της Αριστεράς»

    Στο πλαίσιο των εκδόσεων και ερευνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

    Στον αστερισμό των εκδόσεων και ερευνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πλήθος από μελέτες συνεχίζουν να εκδίδονται διευρύνοντας τον αναστοχασμό για την επέτειο του εορτασμού.

    Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αφιερωμένο το ετήσιο περιοδικό «Αρχειοτάξιο» των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), που κυκλοφόρησε με τίτλο «Το 21 της Αριστεράς» (εκδόσεις Θεμέλιο). Μέσα από τα 20 κείμενα που φιλοξενεί, το Αρχειοτάξιο ρίχνει ένα σύγχρονο βλέμμα στην πρόσληψη του 21 από την ελληνική Αριστερά, διατρέχοντας την πολύπλευρη και δυναμική σχέση της με την Επανάσταση, εκκινώντας από τη σοσιαλιστική σκέψη στην Ελλάδα του 19ου και της αυγής του 20ού αιώνα μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Μία σχέση που γνώρισε μεταβολές, πυκνώσεις και εντάσεις, διαμορφώθηκε μέσα από διαφορετικούς σταθμούς, πρόσωπα και ιδέες και αποτυπώθηκε στα ποικίλα τεκμήρια του ελληνικού κομμουνιστικού και, ευρύτερα, αριστερού κινήματος.

    Το 23ο τεύχος του Αρχειοτάξιου, αν και επετειακό για τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, αποτελεί παράλληλα συμβολή στην επανεξέταση ερωτημάτων γύρω από την Επανάσταση του ’21, που μέχρι τώρα θεωρούνταν απαντημένα.

    Το πλούσιο αφιέρωμα του νέου τεύχους ξεκινά με τη συνέντευξη του κορυφαίου μελετητή της Επανάστασης του ’21 Βασίλη Παναγιωτόπουλου στους ιστορικούς Βαγγέλη Καραμανωλάκη και Πόπη Πολέμη. Στο αφιέρωμα γράφουν οι: Θανάσης Γάλλος, Σπύρος Κακουριώτης, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραµανωλάκης, Βίκυ Καραφουλίδου, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Ελένη Κούκη, Γιάννης Κουμπουρλής, Χρήστος Λούκος, Χρίστος Μάης, Αλέξανδρος Μακρής, Άννα Ματθαίου, Παντελής Μπουκάλας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πόπη Πολέμη, Αντώνης Σαραντίδης, Βαγγέλης Σαράφης, Παναγιώτης Στάθης, Βαγγέλης Τζούκας και Χρήστος Τριανταφύλλου.

    Το τεύχος φιλοξενεί, επίσης, δύο άρθρα που πραγματεύονται με στοχαστικότητα και ευαισθησία πτυχές της ελληνικής εβραϊκής εμπειρίας μετά τη Σοά, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, πηγές όπως η αλληλογραφία των επιζώντων (Ρίκα Μπενβενίστε, Ελένη Μπεζέ).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ