Πέμπτη 30.05.2024
More

  Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης σήμερα

  Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το όραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, τους πραγματικούς στόχους της Ευρώπης των 27 χωρών – μελών, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν στη νέα παγκόσμια συγκυρία και πραγματικότητα, έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΗΜ.

  Αιτία και αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Δημ. Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και πιθανότατα υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ στις εκλογές του Ιουνίου, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – οι περιπέτειες ενός οράματος».

  Ο κ. Τσιόδρας στο βιβλίο του κάνει μία ιστορική και πολιτική αναδρομή από τη δεκαετία του 1950 και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας για την ενωμένη Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα και τις σημερινές συγκυρίες που αναφέρονται σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων.

  «Το βασικό ερώτημα ωστόσο είναι ένα. Παρά τα προβλήματα που διαπιστωμένα υπάρχουν στην ενωμένη Ευρώπη, θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε ή για χώρες όπως η Ελλάδα, θα ήταν καλύτερο να βρισκόταν εκτός της Ευρωπαϊκής οικογένειας; Η απάντηση είναι σαφής. Είναι γεγονός, ότι η σημερινή Ευρώπη δεν παράγει τίποτε ιδιαίτερο πέρα από ρυθμίσεις, απέναντι σε κολοσσούς, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία. Επίσης, όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα με το δημογραφικό ενώ η Αφρική θα έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της το 2050. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα κάθε χώρα να ήταν μόνη της ή είναι σήμερα καλύτερα που η Ελλάδα ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη και δεν είναι μόνη της στη θέση να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

  Για το βιβλίο μίλησαν ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος, ο Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου. Χαιρετισμό απηύθυναν μέσω μηνυμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, ο Καθηγητής Ιστορίας Νικόλαος Αναστασόπουλος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ