Από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας
Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης, με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας.
Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.
Ο συγγραφέας ανέφερε σε ανάρτησή του το εξής: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη ”Νίκη” είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη ”Νίκη”. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!».
Λίνα Μενδώνη: «Το έργο του Χρήστου Χωμενίδη τιμά την Ελλάδα»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχολίασε: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη και στη ”Νίκη”, αποτελεί μια σπουδαία διάκριση, όχι μόνο για τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος έχει κερδίσει εδώ και χρόνια την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, της κριτικής και των συναδέλφων του, αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία. Το έργο του Χρήστου Χωμενίδη τιμά τα Ελληνικά Γράμματα, τιμά την Ελλάδα. Βασίστηκε σε ένα ελληνικό θέμα, στο τραυματικό μέρος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας για να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και ενωτικό. Με το έργο του, ο Χρήστος Χωμενίδης στρέφει τον κόσμο στην ανάγνωση. Με τη ”Νίκη”, στρέφει τη ματιά της Ευρώπης στην Ελληνική Λογοτεχνία. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και πιστεύω ότι η ”Νίκη” θα συναντήσει, εκτός από το ελληνικό, και το διεθνές κοινό».
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια»
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Χρήστο Χωμενίδη για τη διάκρισή του αυτή.
«Η ”Νίκη” του Χρήστου Χωμενίδη είναι ένα βαθιά ανθρώπινο και συμφιλιωτικό μυθιστόρημα. Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος αποτελεί μέγιστη αναγνώριση για έναν πραγματικά σπουδαίο συγγραφέα. Πολλά συγχαρητήρια, του αξίζουν ολόθερμα!», έγραψε ο κ. Πιερρακάκης.
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τιμά τα ελληνικά γράμματα»
Επίσης, δήλωση για την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ο Χρήστος Χωμενίδης μας προσφέρει σήμερα τη μεγάλη χαρά της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη ”Νίκη” του. Θερμά συγχαρητήρια! Το άξιζε. Τιμά τα ελληνικά γράμματα. Η μεγάλη κοινότητα των αναγνωστών του βιβλίου ξέρει πόσα πολλά σημαίνει η νίκη της ”Νίκης”. Είμαι δε σίγουρος ότι ο Χρήστος Χωμενίδης προσλαμβάνει τη βράβευση αυτή όχι ως επιβεβαίωση αλλά ως πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του σε διεθνές επίπεδο. Ως έμπνευση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Νίκη, εκδόσεις Πατάκη 2014.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου– η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –όταν γεννήθηκε– ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και –όταν μεγάλωσε– έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του. Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η µάνα µου. (Αυτό όµως έχει τη λιγότερη σημασία.) Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει. Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.