Κυριακή 25.09.2022
More

  «Υπέρ Πύρρου Βασιλέως» από την Άρτα στα Ιωάννινα

  Ένα λίθινο ενεπίγραφο βάθρο φιλοξενείται από τη Δευτέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

  Ένα λίθινο ενεπίγραφο βάθρο, στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στον βασιλιά Πύρρο και το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, φιλοξενείται από τη Δευτέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση που αναπτύσσεται μεταξύ των τεσσάρων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, με τίτλο «Η δύναμις των τεσσάρων» και όπως ανέφερε η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, που δίνει τη δυνατότητα της έκθεσης μοναδικών αντικειμένων στα Μουσεία της Ηπείρου, η οποία δράση σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2022.

  Η δράση συνδιοργανώνεται από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και αφορά στον αμοιβαίο δανεισμό από τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας προκειμένου να εκτεθούν προσωρινά σε επιλεγμένα σημεία των συλλογών τους.  Αναφορικά με το συγκεκριμένο εύρημα, η κα Παπαδοπούλου τόνισε, ότι προέρχεται από το Πρυτανείο της αρχαίας Αμβρακίας (σημερινή Άρτα),  που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για λίθινο ενεπίγραφο βάθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά στον θρυλικό βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρο, γνωστό και με το προσωνύμιο «αετός» στους Ηπειρώτες.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ