Επιστολή της Διοίκησης του Ν.Ο.Ι. προς τον Υφυπουργό Λευτ. Αυγενάκη
Ένα καίριο θέμα που απασχολεί όλο το φάσμα του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και τα εκατοντάδες σωματεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θίγει η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων σε επιστολή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρόκειται για το ζήτημα των οικονομικών προνομίων (πριμ) στους αθλητές που διακρίνονται, τα οποία, όπως είναι γνωστό, περικόπηκαν σε μεγάλο βαθμό το 2012, με αποτέλεσμα να δίνονται σήμερα σε ελάχιστους πλέον αθλητές, αποκλειστικά σε όσους επιτυγχάνουν νίκες μεταλλίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε εκείνους που κατακτούν πρώτες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με τα ποσά να είναι κατ’ αναλογίαν της νίκης.
Όπως τονίζεται στην επιστολή της Διοίκησης του Ν.Ο.Ι., την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος Μάρθα Παλαιοπάνου και η Γενική Γραμματέας Σπυριδούλα Μπάγια, δυστυχώς και με τον νέο αθλητικό νόμο δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας όσον αφορά στη στήριξη όλων αυτών των παιδιών που ως μέλη των εθνικών ομάδων δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για τη διάκριση στους διεθνείς στίβους, ούτε για όλους τους σπουδαίους αθλητές οι οποίοι δεν παίρνουν μεν μετάλλιο, καταλαμβάνουν όμως αξιοζήλευτες θέσεις σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, φτάνουν και αγωνίζονται σε μεγάλους τελικούς, δεν λαμβάνουν όμως ούτε ευρώ από την Πολιτεία ως ελάχιστο κίνητρο για να συνεχίσουν την προσπάθεια, με στόχο ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις.
Πρακτική στήριξη, όπως επισημαίνεται, δεν έχουν ούτε όλοι αυτοί οι υψηλού επιπέδου αθλητές που συχνά αναγκάζονται να ζουν ένα μεγάλο κομμάτι του έτους μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους προπονούμενοι σκληρά προκειμένου να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με τις εθνικές μας ομάδες. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι αθλητές της Κωπηλασίας, οι οποίοι προπονούνται με την Εθνική επί πολλούς μήνες κάθε έτος στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στη χρηματική υποστήριξη των οικογενειών τους για να συνεχίζουν την αθλητική τους δραστηριότητα. Γι’ αυτό και συνήθως μετά τα 20 σταματούν αναζητώντας διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ παλιότερα με τις παροχές που υπήρχαν, όπως χρηματικές αποδοχές, διορισμοί βάσει επιτυχιών κλπ., κωπηλατούσαν ακόμη και ως τα 35 τους, καθώς είχαν εξασφαλίσει το μέλλον τους.
Η Διοίκηση του Ν.Ο.Ι. λοιπόν υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Μπορούν και πρέπει να βρεθούν κίνητρα και τρόποι επιβράβευσης για όλα αυτά τα παιδιά που διακρίνονται διεθνώς σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία. Υπάρχουν τρόποι να επιβραβεύονται όσοι αξίζουν. Υπάρχει βέβαια η έξτρα μοριοδότηση πρωταθλητών και η άνευ εξετάσεων εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσων επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε διεθνείς αγώνες. Αυτά όμως δεν αρκούν. Αν θεσπιστούν και πάλι σοβαρά κίνητρα, ο αθλητισμός θα «ανθίσει» εκ νέου στη χώρα μας και θα μπει ξανά σε ανοδική πορεία κάνοντάς μας πολύ περήφανους».
Συμπληρώνει δε τα εξής: «Θεωρούμε ότι είναι πια η κατάλληλη στιγμή για να διορθωθούν οι αδικίες που έγιναν το 2012 με την οριζόντια περικοπή των πριμ. Εξάλλου, υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα με την τροπολογία για την Κατερίνα Στεφανίδη που αποκαθιστά τις αδικίες σε βάρος αθλητών του Στίβου και της Κολύμβησης με διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση, πρέπει όμως να επεκταθεί και για τα μετάλλια των Ολυμπιακών αθλημάτων και σε μικρότερες κατηγορίες, στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και η Κωπηλασία. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό γενικότερα, να κρατάμε στην ενεργό δράση αξιόλογους αθλητές, τροφοδοτώντας με περισσότερους επίλεκτους τις Εθνικές Ομάδες και αυξάνοντας τις πιθανότητες της χώρας μας για μεγάλες αθλητικές διακρίσεις».
Τέλος, ένα δεύτερο ζήτημα που θέτει η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού είναι η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα στηρίζοντάς μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να μπαίνουν όλα τα σωματεία στο ίδιο «καζάνι», δηλαδή να επιχορηγούνται όλοι ανεξαρτήτως οι σύλλογοι με το ποσό των 2.500 ευρώ, είτε έχουν πέντε, είτε 50, είτε 150 αθλητές. Δεν κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες. Θεωρούμε επομένως ότι, για να μην αδικείται κανείς, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για τις επιχορηγήσεις, όπως το μέγεθος κάθε σωματείου, ο αριθμός ενεργών αθλητών, οι προπονητές κλπ.».