Σάββατο 25.09.2021
More

  Επιχείρηση «Ελευθερία»: Στρατός και αστυνομία θα υλοποιήσουν τους μαζικούς εμβολιασμούς

  Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά της χώρας

  Ο στρατός, η αστυνομία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διοίκησης του πλανήτη, η PricewaterhouseCoopers, θα είναι οι τρεις… θεματοφύλακες της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας κατά του κορωνοϊού.

  Όλα έχουν ήδη δρομολογηθεί με σκοπό την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά των εμβολίων στα κέντρα εμβολιασμού, βάσει ενός λεπτομερούς σχεδίου το οποίο εκπόνησε το Υγειονομικό Ινστιτούτο Ερευνών της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας λογιστικών υπηρεσιών και συμβούλων διοίκησης PricewaterhouseCoopers.

  Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά της χώρας και περιλαμβάνει όλο το φάσμα της διαδικασίας του εμβολιασμού, από τον αρχικό σχεδιασμό και την οργάνωση της διανομής μέχρι την ψηφιακή παρακολούθηση της κατάστασης των αποθεμάτων αλλά και της λειτουργίας της λεγόμενης «ψυχρής αλυσίδας» που απαιτείται λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στην οποία θα πρέπει να διατηρούνται συνεχώς τα εμβόλια, καθώς επίσης και το «κλείσιμο» των διπλών ραντεβού των πολιτών με τα εμβολιαστικά κέντρα.

  Το γιγαντιαίο επιχειρησιακό σχέδιο

  Την ίδια ώρα, ένα άλλο γιγαντιαίο επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος το οποίο αφορά στη φύλαξη και τη μεταφορά των εμβολίων.

  Το σχέδιο εστιάζει κατ’ αρχάς στη φύλαξη των πέντε μεγάλων κεντρικών αποθηκών όπου θα φτάσουν τα εμβόλια, αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα, οι οποίες βρίσκονται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

  Οι μεγάλες αυτές αποθήκες με τα ψυγεία των -70 βαθμών Κελσίου θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ ακόμη και το πού βρίσκονται οι πέντε αυτές εγκαταστάσεις παραμένει -ακόμη τουλάχιστον- επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας.

  Μεταφορά εμβολίων με ένοπλη συνοδεία

  Η μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται συνοδεία ένοπλων ισχυρών δυνάμεων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επίθεσης με σκοπό την κλοπή ή την καταστροφή της παρτίδας του εμβολίου. Βασικό μέσο μεταφοράς θα είναι ειδικά φορτηγά-ψυγεία, με τον σχεδιασμό να προβλέπει μέχρι και 750 διαδρομές την ημέρα. Ανάλογες διαδικασίες με πλοία και αεροπλάνα θα δρομολογηθούν για τα νησιά.

  Νευραλγική στο όλο εγχείρημα αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν μακράν τη μεγαλύτερη δυνατότητα στους τομείς της επιμελητείας (τα λεγόμενα logistics) αλλά και του εφοδιασμού και των μεταφορών στη χώρα. Εκεί θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος του συντονισμού και της λειτουργίας αυτής της τεράστιας αλυσίδας τροφοδοσίας.

  Η συνδρομή και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται κομβική και στην ξηρά και στον αέρα και στη θάλασσα, καθώς μεγάλο μέρος του μεταφορικού έργου της διανομής των εμβολίων θα διεκπεραιωθεί με οχήματα του Στρατού Ξηράς, μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

  Εξίσου σημαντική, τέλος, αναμένεται να είναι και η συμμετοχή των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας, καθώς η εμπειρία την οποία διαθέτουν τα στελέχη της κρίνεται επίσης πολύτιμη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Ελευθερία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ