Δευτέρα 06.04.2020
More

  Εκτός ατζέντας η ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων

  Ο πρόεδρος της ΔΟΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών αγώνων, παραδέχθηκε ότι είναι υπό σκέψη διάφορα σενάρια, ενώ τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ληφθεί όποια απόφαση αναβολής.  

  Την Πέμπτη, σε μια μοναχική τελετή στο Παναθηναϊκό στάδιο, η Ολυμπιακή φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του Τόκιο 2020. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα σήμαινε ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εδώ και καιρό όμως, λόγω του κορωνοϊού, η «κανονικότητα» δεν υπάρχει. Και αυτό επηρεάζει και την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

  Παρά τις «φωνές» των αθλητών, που ανησυχούν γιατί πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται- σε πολλές περιπτώσεις δίχως καν να έχουν χώρο για αυτό εξαιτίας των προληπτικών μέτρων- η ΔΟΕ επιμένει να μην παρουσιάζει κάποιο plan B. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν αντιδράσει σε αυτό είναι και η Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη.

  Όμως, ο Τόμας Μπαχ, παρότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης του κορωνοϊού- «δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά- αρνείται να μιλήσει για αναβολή και αποκλείει την ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων.

  «Η ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων είναι εκτός ατζέντας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επανειλημμένα, σε συνέντευξη στους New York Times. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί για να πει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διεξαγωγή της διοργάνωσης, επανέλαβε: «Η ακύρωση δεν είναι στην ατζέντα».

  «Σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια»

  Ο Τόμας Μπαχ ρωτήθηκε αν έχει οριστεί μια ημερομηνία που θα ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των Ολυμπιακών αγώνων.

  «Η αβεβαιότητα κάνει αυτή την κρίση τόσο μοναδική και δύσκολο να ξεπεραστεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιες θα είναι οι εξελίξεις αύριο, σε έναν μήνα, για να μην πω σε πάνω από τέσσερις μήνες. Για αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο σε καμία περίπτωση να ορίσουμε ημερομηνία ή να πάρουμε μια απόφαση τώρα, που θα ήταν βασισμένη σε εικασία για τις μελλοντικές εξελίξεις», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

  Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού και υπογράμμισε ότι η ΔΟΕ βασίζεται «στη δική μας task force, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μας λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση και την ίδια ώρα παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει».

  Σε ερώτηση για το αν γίνεται εκτιμήσεις για το τι θα σημαίνει η μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων είπε: «Αυτό θα σήμαινε ότι κάνουμε εικασίες για τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κατάσταση. Βεβαίως σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια», ενώ σημείωσε- σχολιάζοντας τις αποφάσεις για άλλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι διακοπές ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων- είπε «Αυτοί είναι πιο αισιόδοξοι από εμάς. Έχουν αναβάλλει τις διοργανώσεις μέχρι τον Απρίλιο ή τα τέλη Μαΐου. Εμείς μιλάμε για τα τέλη Ιουλίου.

  Το οικονομικό κόστος

  Επαναλαμβάνοντας ότι η ακύρωση της διοργάνωσης δεν μπαίνει στην ατζέντα, ο Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι η ΔΟΕ το οφείλει αυτό «σε όλους τους αθλητές και στον μισό πλανήτη που παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες».

  Ο πρόεδρος της ΔΟΕ επέμεινε ότι κανένα οικονομικό συμφέρον δεν θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι χάρη στις πολιτικές διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζει η ΔΟΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την ασφάλιση, σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής.

  Αρνήθηκε όμως να μιλήσει με αριθμούς, όταν του ζητήθηκε ποιο θα ήταν το κόστος της αναβολής των Ολυμπιακών αγώνων για 1-2 χρόνια. Τόνισε όμως, σε σχετική ερώτηση, ότι η ΔΟΕ δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, ούτε η οργανωτική επιτροπή Τόκιο 2020, από όσο γνωρίζει ο ίδιος.

  Μπαχ: Το έχω περάσει κι εγώ ως αθλητής

  Ο Τόμας Μπαχ υπήρξε και ο ίδιος πρωταθλητής, στην ξιφασκία. Ρωτήθηκε λοιπόν πώς θα ένιωθε αν του έλεγε κάποιος το 1976- χρονιά κατά την οποία μετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες- ότι θα έπρεπε να κλειστεί σε ένα δωμάτιο, αδυνατώντας να προπονηθεί.

  «Μπορώ να καταλάβω τους αθλητές εξαιτίας της εμπειρίας μου. Είχα μια παρόμοια κατάσταση πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας, όταν υπήρχε επίσης πολύ αβεβαιότητα. Θα γίνονταν οι αγώνες; Θα πηγαίναμε;», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

  «Για έναν αθλητή, το χειρότερο πράγμα για την προετοιμασία του είναι η αβεβαιότητα που τον αποσπά από την προπόνηση. Είπα σε 220 αθλητές σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ότι δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις τους. Είμαστε στην ίδια κατάσταση με τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε.

  Σε ό,τι αφορά τις επίμονες διαμαρτυρίες των αθλητών, ότι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους αν συνεχίσουν να προπονούνται, ο Μπαχ απάντησε ότι τους έχει δοθεί η αυστηρή συμβουλή να ακολουθούν τις οδηγίες που ανακοινώνονται σε κάθε χώρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  5 νεκροί και 62 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

  Σήμερα ανακοινώθηκαν 62 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

  Βρούτσης: «Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων μέτρων»

  Πίνακα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αναφορικά με τους χρόνους διορθώσεων και τους χρόνους καταβολής των 800 ευρώ, λόγω του κορωνοϊού, ανάρτησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στο Τwitter.  

  Η Ήπειρος θρηνεί τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό- H εξέλιξη των κρουσμάτων

  Η Ήπειρος θρηνεί τον πρώτο νεκρό από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ασθενής που είχε διακομιστεί από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

  Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας

  Με 1.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι της 40ής που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα, σε σύνολο 181 κρατών (17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12η στην ευρωζώνη).  

  Τις επόμενες ημέρες πληρώνονται τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ

  Από τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ στους εργαζομένους και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.